Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly többen kényszerültek elhagyni lakhelyüket természeti katasztrófák miatt, mint ahányan háborús okok miatt menekültek el otthonukból - idézi a Guardian a Norwegian Refugee Council’s Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) adatait. Óriási viharok, áradások és erdőtüzek miatt háromszor annyian, összesen 30 millióan keltek útra saját hazájukon belül, míg fegyveres konfliktusok miatt valamivel több mint 10 millióan. Az új menekültek számát illetően ez a legmagasabb adat az elmúlt tíz évben.

Összesen 55 millió olyan ember élt a világon 2020 végén saját hazáján belül belső menekültként, ami szintén rekord. A hazájukat is elhagyni kényszerült emberek száma 26 millió, bár az adatgyűjtés nehézségei miatt minden adatot óvatosan kell kezelni.

Szemben a természeti katasztrófákkal, amelyek elmúltával az emberek visszatérnek szűkebb hazájukba, a háborús konfliktusok elől menekülők tartósan elszakadnak otthonuktól. Az IDMC becslése szerint az ilyen sorsú emberek száma 48 millió lehetett 2020-ban a világon, míg a természeti csapások miatt tartósan elmenekült embereké hétmillió.

A legtöbben, 1,1 millióan Afganisztánban kényszerültek menekülésre természeti katasztrófák miatt tavaly, Indiában 929 ezer, Pakisztánban 806 ezer felnőttnek, gyermeknek és idősnek jutott ez a sors. Fegyveres konfliktus miatt Szíriában 6,6 millióan, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 5,3 millióan, Kolumbiában 4,9 millióan élnek menekültként.