Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. A gyermekek közül feltehetőleg egy kislány egy év két év közötti, a másik három fiúgyermek nyolc és tíz év között van.

A raktérben egy szíriai útiokmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Doskozil tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött.

A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. A rendőrparancsnak az MTI-nek elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között.

A tartományi rendőrfőnök az MTI-nek nyilatkozva megköszönte a magyar rendőrök munkáját, és arról beszélt, hogy csütörtökön már délután folyamán kaptak támogatást a magyar fél részéről, rögtön több kollégát is küldtek az osztrák nyomozás segítésére, ezért a letartóztatások ennek a közös munkának is köszönhetők.

Az ügy felderítésén csütörtökön este húsz rendőr tartózkodott a helyszínen, jelenleg hat nyomozati csoport dolgozik az ügy feltárásán, és a következő napokban a burgenlandi rendőrség munkáját a magyarokon kívül a stájerországi és a karintiai kollégák is segítik majd.

Doskozil arról is beszélt, hogy a bűntény felderítésében közvetlenül részt vevő kollégáknak pszichológiai segítséget is biztosítottak a megrázó bűneset feldolgozásához. Elmondása szerint ehhez hasonló súlyú eset még nem történt sem a tartományban, sem Ausztriában.

Bolgár-magyar csempészbandára gyanakodnak a rendőrök

A rendőrség bejelentése szerint forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozó számára. Doskozil elmondása szerint már most számos aggódó emailt és telefonhívást érkezett, többen hozzátartozóikat keresték.

A három gyanúsítottról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik. Az autó nem volt lopott. Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

Magyar rendőrség: nincs magyar az őrizetbe vettek között

Az ausztriai A4 autópályán észlelt bűncselekménnyel összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai tegnap három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe, továbbá kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Ezen túlmenően a nyomozók házkutatásokat, lefoglalásokat hajtottak végre és közel 20 főt tanúként hallgattak ki - közölte pénteken kora délután a magyar rendőrség. A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében.

Doskozil elmondása szerint valószínűleg a járművet vezető nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a rakodótérben, azonban valószínűsíthetőleg valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót.

Bukarest: román állampolgárokat vettek őrizetbe Magyarországon embercsempészet gyanújával

Szerdán és csütörtökön 16 román állampolgárt vettek őrizetbe Magyarországon embercsempészet gyanújával - közölte pénteken a bukaresti külügyminisztérium. A közlemény szerint Románia budapesti nagykövetségét a magyar rendőrség arról tájékoztatta, hogy augusztus 26-án négy román állampolgárt vettek őrizetbe Budapesten, akiket pénteken hallgatnak ki.

A kommüniké felidézi, hogy csütörtökön embercsempészettel gyanúsított további 12 román állampolgárt vett őrizetbe és hallgatott ki a magyar rendőrség, amely előzetes letartóztatásukat kezdeményezte. Jelenleg 16 román állampolgár van a budapesti rendőrségi fogdában, de konzuli segítséget egyikük sem igényelt.

Románia budapesti nagykövetsége figyelemmel követi esetüket, együttműködik a magyar hatóságokkal, hogy tudomást szerezzen a román állampolgárok jogi helyzetének esetleges változásáról, továbbá készen áll arra, hogy törvényes illetékessége keretein belül konzuli támogatásban részesítse őket - olvasható a román külügyi közleményben.

Mikl-Leitner: zéró tolerancia az embercsempészekkel szemben

Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben Johanna Mikl-Leitner, az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken. Hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért.

A következő sajtótájékoztatót várhatóan a jövő hét elején tartják.