A lengyelek véleménye szerint az a gazdag lengyel, aki havonta minimum 10 ezer zlotyt (750 ezer forint) kap kézhez, nyaralni Sopotba utazik és nem kell aggódnia hitelei visszafizetése miatt - idézte a Deutsche Bank Polska felmérését a gazeta.pl. A vizsgálat szerint a gazdagság Lengyelországban nagyon viszonylagos kérdés.

Minden negyedik lengyel havi jövedelme nettó 4 és 10 ezer zloty között van, amiről sok lengyel gondolja azt, hogy aki ennyit kap az tehetősnek mondható. A lengyelek majd 40 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy a gazdagság a havi 10-19 ezer fixszel kezdődik. Ez elsősorban a 18-29 évesek véleménye, akik kis falvakból származnak és alacsony az iskolai végzettségük.

Azok, akik nettó havi 5000 zloty felett keresnek, inkább a 10 ezer zlotys jövedelműeket tartják jómódúnak. Ugyanakkor az 50 év felettiek, a minimum 50 ezer zlotyt keresőket tekinti gazdagnak. A Deutsche Bank Polskánál egyébként 5-7 ezer zlotys jövedelemnél kínálnak prémium ügyfelet megillető szolgáltatást a bankolóknak.

Utazás, sport

Az igazi gazdagok legalább háromhavonta egy hétvégére elutaznak valamilyen hotelbe, akár Lengyelországban, akár külföldre. Szabadidejükben szívesen sportolnak, de erre nem túl sokat adnak ki. A többség biciklizik, esetleg úszni jár.

Az edzőterem, az aerobik, a futás, a síelés, vagy a még előkelőbb lovaglás, golf és tenisz csak kevesek passziója. Ennek oka lehet, hogy az utóbbiak rendszerességet igényelnek, azaz annyi időt, amennyi egy agyonhajszolt embernek nincs.

A gazdagok a gyerekeiket is másra nevelik. Az ifjak arról álmodnak, hogy érdekes és kreatív, de főleg stabil munkájuk legyen, ne pedig magas fizetésük. Nagyon fontos nekik a fejlődési lehetőség és az, hogy olyan szakmája legyen, amely lehetővé teszi, hogy ne kényszerüljenek külföldön munkát keresni.

A fotó forrása: Pixabay