A „menstruációs szabadságot” az új abortusztörvény részeként fogadná el a spanyol kormány.

A javaslatban az is szerepel, hogy a nők terhességmegszakítás esetén plusz szabadnapot kapnának, valamint a 16-17 éves lányok szülői beleegyezés nélkül is végeztethetnének abortuszt állami fenntartású intézményekben. 

A javaslat szerint a spanyol iskolák egészségügyi betétet biztosítanának azoknak a lányoknak, akiknek erre szükségük van, és a betétekhez a rossz társadalmi körülmények között élő nők is hozzájuthatnának. 

A spanyol Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság adatai szerint a nők egyharmadát érintik az olyan menstruációs tünetek, mint az alhasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés és a láz. 

„Ha valakinek ilyen tünetekkel járó betegsége van, átmenetileg munkaképtelenné nyilvánítják, ezért ugyanez kellene, hogy vonatkozzon a menstruációra is, vagyis a nagyon fájdalmas menstruációval küzdő nők otthon kellene, hogy maradhassanak” - mondta Angela Rodriguez spanyol egyenlőségügyi államtitkár. 

A világon eddig csak néhány országban, köztük Tajvanon, Japánban, Dél-Koreában, Indonéziában és Zambiában kaphattak szabadnapot a nők menstruációs fájdalom miatt.