A mentőcsomag első lépéseként csökkentenék a svájci frankban felvett hitelek kamatait. Az érintettek ugyan még nem állapodtak meg, hogy milyen mértékben mérsékelnék a kamatot, de a zágrábi Jutarnji List című újság értesülése szerint 0,5 és 1,5 százalékpont közötti csökkentés valószínűsíthető, várhatóan egy százalékpont alatti lesz.

A csomag második lépéseként adót vetnének ki a bankok svájci frankban nyújtott hiteleinek aktívumára. Ennek az adónak a mértékében még nem sikerült megállapodni, azt azonban már tudni lehet, hogy az államkasszába így befolyt pénz szigorúan céleszközként lesz nyilvántartva.

A harmadik lépés keretében kidolgozzák a veszélyeztetett helyzetbe jutott adósok megsegítésének kritériumait. Csak azok részesülhetnek a mentőcsomagból, akik legfeljebb 100 000 eurót vettek fel, vagy annak megfelelő egyéb valutában adósodtak el, a hitelek törlesztésének határideje 20, vagy annál több év. Csak azok az adósok jöhetnek szóba, akik a felvett hitelből első ingatlanukat vásárolták meg, úgy, hogy a lakás, vagy lakóépület négyzetméterenként ára nem haladta meg az 1.900, de legfeljebb 2.000 eurónak megfelelő összeget.

Ezzel a megoldással el szeretnék kerülni azt, hogy a mentőcsomag egyaránt vonatkozzék azokra akik első otthonukhoz jutottak és azokra is akik fényűző ingatlanokra tettek szert  hitelből.

Horvátországban jelenleg 70 000 svájci frank alapú adóst tartanak nyilván és a fenti kritérium alapján a segítség 20-30 000  adósra szűkülne.

A Horvát Nemzeti Bank kormányzója bejelentette, hogy a svájci frankban felvett hiteleknél a frank árfolyamát 6 kunában rögzítették - ez 0,8 eurónak felel meg.

Mivel az adósok esetében a svájci frank árfolyamát 6 kunában rögzítették, a törlesztő részletek akkor sem csökkennek, ha történetesen 6 kuna alá csökkenne az alpesi valuta értéke.

A csomag negyedik lépésében azokon is segíteni szeretnének, akik nem feleltek meg a szociális kritériumok valamennyi pontjának. Az ő esetükben is fix árfolyam alapján számolnák ki a törlesztő részleteket, azzal, hogy a folyamatosan váltózó árfolyam különbözetet tartozásként könyvelnék el, amire kamatot számítanak fel, és ezt az összeget az adósok a törlesztések lejárata után fizetnék ki.

A horvát adósságtörlesztési modell ötödik lépéseként szabályt fogalmaznak meg, amely egyaránt érinti a svájci frank alapú és az egyéb valutában felvett hitelek törlesztését: ha egy nap történetesen az euró árfolyama kezdene szárnyalni, akkor az euróban eladósodott ügyfelek is számíthatnak a kuna és az euró közötti fix árfolyamra, illetve az állam közbelépésére.

A svájci frankban eladósodott horvát állampolgárok súlyos helyzetéről árulkodik, hogy végrehajtási eljárás miatt 150 000 bankszámlát zároltak, és az év első hat hónapjában 2.400 esetben volt adósságbehajtás. Az elkövetkező hetekben 930 esetben kerülnek árverésre ingóságok és ingatlanok, augusztus végéig pedig 76 házat, 15 lakást és 33 mezőgazdasági ingatlant vernek dobra.