Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet keddi ülésén bejelentette: sürgősségi eljárásban olyan törvényeket fogad el a héten parlament, amelyekkel növelik a nemzeti válságstáb hatáskörét. Ez követően elrendelik a szórakozóhelyek, a mozik, a kulturális intézmények, a bevásárlóközpontok, a szolgáltatást kínáló üzletek és vendéglátóhelyek bezárását. Mindezt annak érdekében teszik, hogy csökkentsék a társasági érintkezéseket - mondta.

A parlament a héten dönt a kormány gazdaságélénkítő csomagjáról is, amelynek legtöbb intézkedése a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó ágazatokra vonatkozik majd. Emellett elhalasztják a végrehajtási és felszámolási eljárásokat, három hónappal kitolják az adóbefizetések határidejét - amely további három hónapra meghosszabbítható lesz -, valamint lehetőséget biztosítanak a hitelek törlesztésének felfüggesztésére is - hangsúlyozta.

Horvátországban eddig 65 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és már három beteg épült fel.

Szlovéniában már korábban felfüggesztettek, illetve korlátoztak minden nem szükséges tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől pedig a repülőtereket is lezárták.

Janez Jansa szlovén kormányfő a nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően bejelentette: az új intézkedések célja, hogy a járvány alatt megvédjék a kiszolgáltatott csoportokat, valamint biztosítsák az állam, az infrastruktúra és a gazdaság működését egy ilyen helyzetben.

A hét végéig a parlament gyorsított eljárásban több olyan törvényt is elfogad, amellyel könnyíteni tudnak a vállalkozások működésén. Ilyen az adóbefizetések és egyéb kötelezettségek elhalasztása annak érdekében, hogy megvédjék a munkahelyeket - hangsúlyozta a kormányfő.

Szlovéniában kedden délután 14 óráig 273 volt a fertőzöttek száma.