Görögország miniszterelnöke, Alekszisz Ciprasz kész arra, hogy megállapodást írjon alá német kollégájával, Angela Merkel kancellárral az országában regisztrált menekültek visszavételéről - derült ki abból az interjúból, amelyet a Financial Timesnak (FT) adott. Ezzel az ostrom alatt álló német politikus óriási hátszelet kapott a csütörtökön kezdődött EU-s csúcsértekezlet előtt, amelyen eredményt kell produkálnia a menekültválság kezelésében.

Merkelt pártja, a konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU szorongatja, amelynek első embere, Horst Seehofer a berlini kormány belügyminisztereként le akarja zárni a német határt a schengeni határokon belül regisztrált menekültek előtt. A CSU azzal fenyegetőzik, hogy kilép a kormánykoalícióból, ha ezt a szabályt így vagy úgy, európai megállapodással, vagy kétoldalú államközi szerződésekkel, vagy egyoldalúan nem fogadják el.

No problem!

Nem törődünk azzal, hogy ha Németország visszafordít néhány menekültet a határáról, akik Görögországban értek partot, és ezért itt regisztráltuk őket - fejtegette Ciprasz az FT-nek. Ez segíteni fog az embercsempészet visszaszorításában, hiszen világossá válik, nem ígérhetik meg a bevándorlóknak, hogy eljuttatják őket áhított céljukhoz. De a görög kormányfő is úgy látja, hogy a dublini egyezmény alapján képtelenség kezelni a jelenlegi bevándorlási nyomást.

Az athéni vezető helyzetét megkönnyíti, hogy a görög-macedón határ lezárása miatt havonta csak 50-100 menekült hagyja el országát észak felé, akik visszatérése nem oszt nem szoroz a több tízezer bevándorlót ellátó Görögországnak. Ugyanakkor jelezte, hogy a szerződésnek gondoskodnia kell a szétszakított családok problémájának megoldásáról. Jelenleg 2500 ilyen ügy van folyamatban.

Olaszország a kulcs

A berlini vezetés elsősorban Olaszországgal akar kétoldalú egyezményt kötni a bevándorlók visszafogadásáról, mivel onnan érkeznek a legtöbben (a legrövidebb úton). A görög ajánlat lendületet adhat az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács tanácskozására érkező Merkelnek, mert azt bizonyítja, hogy van esély a kétoldalú alkukra.

Egy vezető német tisztviselő azt mondta, hogy több országnak is érdeke az ilyen megállapodások megkötése, ez segítené a jogalkalmazás hatékonyságának javítását - tette hozzá. Egy uniós diplomata szerint Berlin segítséget ajánlott Rómának az olasz bankok rendbe tételéhez cserébe az egyezségért, ám szerinte kétséges, hogy ez elég lenne a "bevándorlófaló" Matteo Salvini belügyminiszter megpuhításához.

A görög kormány azonban, úgy tűnik, nem hálátlan azért, hogy a napokban jelentős könnyítést kapott az eurótagállamoktól felvett hitelei törlesztésében (gyakorlatilag 2030-ig nem kell fizetnie). Ciprasz ezzel együtt arra figyelmeztet, hogy a bevándorlási válság olyan súlyos probléma, amelyet nem lehet ripsz-ropsz megoldani. Akár lesz áttörés a mostanra kialakult válsághelyzetben a hét végi csúcson, akár nem, sokáig fog tartani, mire Európa úrrá lesz ezen a helyzeten.

Visszafordított hajók

A belpolitikai destabilizáció veszélyével szembesülve és az embercsempészet üzleti modelljével való leszámolás jegyében az EU-tagállamok vezetői 180 fokos fordulatot hajtanak végre a migrációs válság kezelésében a hét végi csúcsértekezleten - adta hírül a Bruxinfo. Az uniós hírportál értesülése szerint csütörtök este utasítást adnak egy "j koncepció kidolgozására, amelynek értelmében a tengeren kimentett bevándorlókat és menekülteket a jövőben Európán kívüli gyűjtőhelyekre szállítanák. Más szóval  (az ausztrál modellt követve) visszafordítanák a hajókat. A kötelező menekültkvótákkal kapcsolatos döntést, illetve a dublini rendszer reformját azonban konszenzus hiányában várhatóan ezúttal is elnapolják.

A fotó forrása: AFP Photo/POOL/Matt Dunham.