Riccardo Fraccaro a Bloombergnek beszélt erről a Euronews szerint. Fraccaro úgy véli, a monetáris politikának támogatnia kell a tagállamok expanzív fiskális politikáját, a világjárvány idején vásárolt államkötvények leírását, vagy lejáratuk folyamatos meghosszabbítását.

Az euróövezeti államadósság idén várhatóan eléri 2014 óta legmagasabb szintjét. GDP-hez viszonyított aránya 2020 második negyedévében 95,1 százalék, Görögország Olaszország, illetve Portugália a leginkább eladósodottak.

Az európai kormányok azért veszik fel a hiteleket, hogy megvédjék gazdaságukat a járvány hatásaitól. Az alacsony kamatlábak miatt ez a folyamat egyelőre fenntartható, szöges ellentétben az egy évtizeddel ezelőtti helyzettel, ami a régió válságát okozta.

Philip Lane, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza a héten arról beszélt, hogy a folyamat végén ugyan valóban magasabb lesz az államadósság, de ez a helyes válasz egy ilyen típusú vészhelyzetre. Christine Lagarde, az ECB elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvező finanszírozási feltételek megőrzése kulcsfontosságú a vásárlóerő és a hiteláramlás fenntartásához és a tömeges elbocsátások elkerüléséhez mindaddig, amíg szükséges.

A Euronews megjegyzi, hogy bár nem egyértelmű, mennyire lesz fenntartható a hosszú távon növekvő adósság, a világjárvány által okozott példátlan visszaesés mellett az óriási költségvetési ösztönzőknek nincs alternatívájuk.