A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 2,5 százalékkal csökkent júniushoz képest - közölte a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS). A Reuters közgazdászok körében végzett felmérése még azzal számolt előzetesen, hogy júliusban 0,4 százalékkal nőhettek az eladások a havi szinten.

Az ONS azzal magyarázza a rossz adatokat, hogy a kiskereskedők szerint az Euro 2020 - amelynek során Anglia bejutott a torna döntőjébe - és a rossz időjárás együttesen távol tartotta a vásárlókat a boltoktól júliusban.

Az élelmiszerüzletek eladásai 1,5 százalékkal csökkentek, míg a nem élelmiszerüzletek 4,4 százalékos visszaesést jelentettek.

Az ONS szerint azonban az eladások 5,8 százalékkal nőttek a 2020. februári, koronavírus-járvány előtti szinthez képest.

A vásárlók körében a Covid-esetek számának növekedését, valamint a július nagy részében Nagy-Britanniában uralkodó rossz időjárást követően megnövekedett óvatosság lehetséges jele, hogy az online eladások a teljes költés 27,9 százalékára emelkedtek, miután júniusban a világjárvány miatt mélypontra estek.

Külön adatok azt mutatták, hogy a brit kormány hitelfelvétele a 2021/22-es pénzügyi év első négy hónapjában 26 milliárd fonttal elmaradt a Költségvetési Felelősségi Hivatal által márciusban meghatározott becsléstől.