A Secret Service szerint a küldemény "hasonlít" ahhoz a halálos mérget, ricint tartalmazó borítékhoz, amelyet Roger Wicker amerikai szenátor postájában találtak. Ricin nevű halálos mérget tartalmazó levelet küldtek Barack Obama amerikai elnöknek - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Kedden Roger Wicker republikánus szenátor postájában találtak ricint tartalmazó borítékot. Az Obamának szánt gyanús küldeményt az elnöki hivatal postázójában azonosították, a Fehér Ház épületén kívül. A FBI további megerősítő vizsgálatokra küldte tovább a borítékot. Az FBI közölte, hogy nincs összefüggés a levelek és a bostoni maratoni futóversenyen hétfőn elkövetett kettős robbantás között.

Szerdán lezárták és kiürítették az amerikai szenátus két irodaépületének egyes részeit, miután gyanús borítékot találtak Richard Shelby republikánus és Carl Levin demokrata szenátor irodájában. A törvényhozás biztonságáért felelős capitoliumi rendőrség vizsgálat alá vonta a nap folyamán az épületekbe bejutott postát.

A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy az egyik irodaépületben kihallgattak egy férfit, aki egy leragasztott leveleket tartalmazó hátizsákkal jutott be az egyik irodaépületbe.

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Az elmúlt években már történtek hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el, mielőtt letartóztatták volna.

Az eset nyomán a Fehér Házhoz hasonlóan a kongresszus postázóját is elköltöztették a közintézmény közeléből. Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen. Ricinnel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűt alkalmazva.