Laura Bondar, a nagyváradi területi határrendészet szóvivője szerint péntek reggel 6:30 körül lokalizálták a tüzet, és nem állt fenn annak a veszélye, hogy átterjedne a környék más településeire - írja a romániai magyar hírportál.

A helyszínre vezényelt 60 tűzoltónak pénteken koradélutánig sikerült eloltania a tüzet. A tűz csaknem 8000 négyzetméteres térséget érintett, emberi sérüléseket nem okozott, de a környezetszennyezés és anyagi kár jelentős.

A tűz miatt mérgező, magas szén-monoxid-tartalmú, fekete és sűrű füst került a légkörbe, amely nem a város, hanem a tíz kilométernyire lévő magyar határ felé száll.

Értesítették a magyar hatóságokat

A környezetvédelmi őrség szerint a szél a magyarországi Geszt település felé viszi a füstöt. A román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat.

A Granuplast Direct kft. hulladéklerakatában 1300 tonna műanyag és szemcsés hulladék található, utóbbi a hulladék felaprításából származik. A cég összegyűjti a műanyaghulladékot, speciális gépekkel felaprítja, majd továbbadja más cégeknek. 

Megszólalt a katasztrófavédelem

Magyarországon nem észleltek mérgező anyagot a levegőben a romániai hulladéklerakatnál keletkezett tűz után - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken délután az MTI megkeresésére.

Az OKF szóvivője elmondta: a katasztrófavédelmi mobillabor folyamatosan ott van a térségben.