- Engem nem érdekel, hány százmillió forintot tesz zsebre Mészáros Lőrinc vagy rajta keresztül Orbán Viktor, engem az érdekel, hogy ne haljon meg az unokám, ne legyen rákos a férjem, ne kelljen félelemmel kilépni az ajtón, hogy milyen színű füst szivárog az erőmű kéményéből, vagy milyen bűz lepi el épp a falut - mondja egy idős asszony a Népszavának, miközben a zsebkendőjébe szipogott. Arra utalt, hogy vétkes üzem Mészáros Lőrincz érdekeltsége (Mészáros 296 milliárd forint becsült vagyonnal a második A 100 leggazdagabb kiadvány listáján - a szerk.)

A visontaiak szerint az Opus Global Nyrt. tulajdonában lévő, búzafeldolgozással és keményítőgyártással foglalkozó Viresol Kft. okozta néhány nappal ezelőtt azt az elviselhetetlen bűzt és fojtogató szagot, ami miatt a helyszínen többen rosszul lettek, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak, vagy - ahogy egy helyi fogalmazott - "taknyuk-nyáluk egybefolyt".

- Tudja, milyen több mázsa rothadó tyúktoll és száz pöcegödör illata? Ilyet képzeljen el maga előtt! Milyen maró hatású gáznak kellett ott keletkeznie, hogy a fémmel ilyen kölcsönhatásba lépjen? És miért próbálja minden hivatalos szerv elmismásolni az ügyet, hogy nincs semmi baj, az emberre nem veszélyesek a gázok? Hát persze, csak hozzátették, hogy a gyerekekre azért adjunk maszkot, ha kiengedjük őket az utcára. Ettől nem nyugodtunk meg! - mondta egy férfi arra utalva, hogy a faluban kedden többen arról is meséltek, hogy az üzem környékén dolgozók zsebében elszíneződtek a fémpénzek.

A falu vezetője a Népszava kérdésére először csak a hivatalos álláspontot közvetíti, vagyis azt, hogy a hatóságok szerint a légszennyezés mértéke nem haladta meg a határértéket, s a polgármesteri hivatalhoz sem érkezett ebben az ügyben semmilyen hivatalos bejelentés vagy feljelentés. Szavaiból azonban kiderül, hogy  az önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott az ügyről, maguk is a csak a sajtóból tájékozódnak. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tarja magát korábbi közleményéhez.