Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szomorú tény, hogy az Egyesült Királyság 45 évnyi tagság után el kívánja hagyni az Európai Uniót. A nehéz tárgyalások útján elért megállapodás azonban azt a kívánságot tükrözi, hogy az EU és London "nagyon szoros kapcsolatban" maradjon - mondta Merkel.

A kancellár történelmi, de tragikus és szomorú napnak nevezte a kilépési megállapodás elfogadásának napját. Elismerte ugyanakkor, "bizonyos mértékű megkönnyebbülést" érez, hogy megszületett a megállapodás. Az EU és Nagy-Britannia közötti kapcsolatot rögzítő dokumentum, noha hasonlít egy harmadik féllel kötött kapcsolatra, sokkal szorosabb viszonyról rendelkezik.

Macron: Londonnak kell új javaslatot kidolgoznia

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatában kijelentette, nem bocsátkozik jóslatokba azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a brit parlament december második hetére tervezett szavazásának eredménye. Amennyiben a brit parlament elutasítja a vasárnap elfogadott megállapodást, Nagy-Britannia feladata lesz, hogy új javaslatokat tegyen -  közölte az MTI szerint Macron.

A kiválási megállapodás elutasítása esetén világos, hogy Nagy-Britannián lesz a sor, hogy új javaslatokat nyújtson be. A mi felelősségünk az, hogy minden lehetőségre felkészüljünk - fogalmazott Macron.

Az európai vezetőknek kötelességük megvédeni az uniót mindazokkal szemben, akik elfelejtik, hogy ez garantálja a békét, a jólétet és a biztonságot - mondta a francia elnök, aki szerint le kell vonni a tanulságokat. Első ízben fordul elő ugyanis, hogy az unió egyik legnagyobb tagja elhagyja a közösséget. Ez azt mutatja, hogy "Európa törékeny és nem magától értetődő".

Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatában hangsúlyozta, nem lehet több tárgyalás a megállapodásban rögzített kiválási feltételekről. Noha "nem akármilyen tagállamról van szó", a megállapodás elfogadása nem egy ajánlat, az nem újratárgyalás kérdése. Az EU feladata ugyanakkor, hogy minden lehetséges forgatókönyvre felkészüljön - tette hozzá az osztrák kancellár.

Nincs B-terv - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök. "Tévednek azok, akik úgy gondolják az Egyesült Királyságban, hogy egy újabb, kilépést ellenző eredménnyel végződő szavazással a helyzet valamivel jobb lenne."