A hivatalban lévő német kormány teljesíti Németország összes európai kötelezettségét - hangsúlyozta Angela Merkel az MTI híre szerint.

Folytatjuk a szükséges konzultációkat a parlamenttel annak érdekében, hogy Berlin továbbra is képes legyen a szükséges döntések meghozatalára - közölte a kancellár. (Felszállt a füst, kiderült, hogy Merkel van mögötte.)

A Merkel-kormány az új összetételű Bundestag megalakulása óta ügyvezetőként van hivatalban. A nemzetközi színtéren Németország magától értetődően képviselteti magát a miniszteri találkozókon és a csúcsértekezleteken és fenntartás nélkül részt vesz a döntéshozatali folyamatban.

A szeptemberben tartott németországi választásokat követően vasárnap kudarcba fulladtak az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.

Az uniós tagországok vezetői közül többen korábban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a stabil kormány nélküli Németország esetleges ingataggá válása nehezítheti a közös európai politika jövőjét.