Kedden kezdődött az az utolsó olyan uniós csúcs, amely David Cameron brit miniszterelnök részvételével zajlott, és egyben az első olyan, amelyet a britek EU-tagságáról tartott népszavazást követően tartottak. A csúcs első napján tájékoztatta Cameron uniós kollégáit a brit referendum fejleményeiről, ahol elmondása szerint a tagállamok vezetői szomorúan ugyan, de tudomásul vették a britek döntését. Erről bővebben itt olvashat.

A német kancellár az első napi ülést követően hangsúlyozta, nem lát lehetőséget a visszafordulásra, ezért az európai unió állam- és kormányfőit tömörítő tanácsnak forgatókönyvet kell készítenie az elszakadási tárgyalásokra.

"El kell fogadnunk a valóságot, a vágyálmok ideje lejárt. Úgy kell a helyzetet tekinteni, ahogy van" - fogalmazott a kancellár. Mint mondta, az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy a brit unióból való kilépés tárgyalásaira nem kerülhet sor addig, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét. Az uniós vezetők világossá tették, hogy ennek megtétele nem húzható sokáig - tájékoztatott a kancellár.

A tárgyalások során messzemenőkig ragaszkodni kell az unió érdekeihez - mondta Merkel, aki azt is hangsúlyozta, hogy az uniónak határozottan kell fellépnie a brit kilépés miatt aggódó uniós piac megnyugtatása érdekében. "A világ nem vár, késznek kell lennünk a cselekvésre."

Merkel ugyanakkor azt is elismerte, hogy jelenleg nem tudják, az új EU-Egyesült Királyság kapcsolat hogy néz majd ki a jövőben, erről, illetve arról, hogy milyen tanulságot kell levonni a brit döntésből, a 27-ek a szerdai napirendi pontok között tárgyalnak.

Nincs ok arra, hogy leálljanak a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) elnevezésű szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásai az Egyesült Államokkal. A keddi ülésnap tárgyalásai során minden tagállami vezető - beleértve Nagy-Britanniát is - a tárgyalások folytatása mellett érvelt - tette hozzá.

Vízválasztó pillanat

Beszámolt arról, hogy a David Cameron brit kormányfővel először ültek tárgyalóasztalhoz az uniós tagságot elutasító brit referendum óta, és "mindenki érezte, hogy ez vízválasztó pillanat". A brit kormányfővel folytatott tárgyalások kijózanító, szomorú hangulatban folytak, amelynek során Cameron nyilvánvalóvá tette, hogy más eredményt várt a népszavazástól - mondta.

Megértik

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a találkozót követően kijelentette: az uniós vezetők megértik, hogy a brit kormánynak szüksége van némi időre, mielőtt hivatalosan kezdeményezné az Egyesült Királyság EU-tagságának megszüntetését célzó eljárást. Tusk hangsúlyozta, bár a felek mindegyikének érdeke a szigetország kiválási terveinek mielőbbi pontosítása, jogilag ez az egyetlen járható út, ami azt jelenti, hogy az uniónak szükség esetén türelmesnek kell lennie.

Az Európai Tanács elnöke nyugodtnak és kellemesnek nevezte a keddi tanácskozást, amelynek során David Cameron brit miniszterelnök ismertette a múlt csütörtöki referendum végeredményét és a nagy-britanniai helyzetet.

Mi lesz az 50. cikkellyel?

Nem lehet szó a tárgyalások megkezdéséről, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Azt még megérti, hogy a bennmaradási kampányt vezető David Cameron brit miniszterelnök időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, hogy pontosan mit akarnak - jegyezte meg az EB elnöke.

"Azt gondoltam, hogy ha valaki a kilépést tervezi, akkor rendelkezik is valamifajta tervvel (...), de nekik nincsenek ilyen terveik" - mondta.