Dolgoznunk kell azon, hogy a nőknek úgy általában több önbizalmuk legyen, mert még ha jelen is vannak nők, nem ők szoktak részt venni például a pártvezetői posztokért folytatott csatározásokban - fogalmazott Merkel a Süddeutsche Zeitung hétvégi számában.

Csak bátorítani tudom a nőket arra, hogy vegyenek jobban részt. Idejétmúlt lenne, ha csak férfiak lennének jelen - tette hozzá, megjegyezve, hogy ha egy párt tényleg képviselni akarja az embereket, akkor közelebb kell kerülnie ahhoz, hogy férfiak és nők egyenlő arányban legyenek jelen.

Angela Merkel volt Németország első női kancellárja. A szeptemberi választásokon már nem indult újra, és csaknem 16 év után távozik a politikából.    

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége története leggyengébb teljesítményével vereséget szenvedett a szövetségi parlamenti választáson. A konzervatívok jelöltje - Merkel tervezett utódja - Armin Laschet volt, ő azonban a vereség után jelezte, hogy kész lemondani a CDU elnöki posztjáról.

A Kereszténydemokrata Unió a közeli jövőben rendkívüli  tisztújító pártkongresszt tart.  Laschet lehetséges utódjaként eddig csak férfiak - köztük Jens Spahn egészségügyi miniszter, Friedrich Merz, a CDU/CSU egykori frakcióvezetője és Norbert Röttgen külpolitikai szakértő - nevei merültek fel.