Nagy-Britannia meg fogja fizetni az árát annak, ha korlátozza az uniós polgárok bevándorlását a brexit után - figyelmeztetett Angela Merkel a Financial Times tudósítása szerint. Eddig ez volt a német kancellár legkeményebb megszólalása a brit-EU válással kapcsolatban.

Ezt ne vegyék rosszindulatú megjegyzésnek, de nem őrizhetik meg a jó dolgokat, majd jelenthetik ki, hogy 100 vagy 200 ezerben limitálják az európai uniós állampolgárok bejutását az Egyesült Királyságba - mondta Merkel. Ez nem fog működni! Ezen a ponton el kell gondolkodnunk azon, milyen korlátozásokat vezessünk be az európai oldalon ennek ellensúlyozására.

Nagy bajok lesznek, kérem

És a kancellár nem állt meg itt. Hosszasan ecsetelte egy berlini fórumon hallgatóságának, milyen súlyos gondok kísérhetik a brexitet. Kezdte a vállalati beszállító láncok lerombolásától, folytatta az évente 250 ezer házi kedvenc kisállat átkeléséig a határokon, majd eljutott egészen addig, hogy az ír határ lezárulása miatt kiújulhat az erőszak Észak-Írországban.

Berlint aggasztja, hogy az előrehozott brit parlamenti választásokat megelőző kampány hangneme egyre EU-ellenesebbé válik. A német vezetés attól tart, hogy olyan hangulat alakul ki a június 8-ai szavazás nyomán, amelyben gyorsan zsákutcába futhatnak a válási tárgyalások.

Ne gondolják!

Merkel, aki hangsúlyozza, hogy nem akarja büntetni a szigetországot, elismételte azt az ismert uniós álláspontot, miszerint az Egyesült Királyság nem számíthat különleges bánásmódra. Ezzel reagált néhány ismert brexitpárti politikus beszólásaira, amelyek a választási kampány hevében hangzanak el. Egyikük, Boris Johnson külügyminiszter például arról beszélt a múlt héten, hogy Brüsszel ki akarja fosztani az országát.

A kancellár reagált arra a lehetőségre is, miszerint Nagy-Britannia azzal próbálna gazdasági versenyelőnyt szerezni magának, hogy feladná az uniós munkaügyi és környezetvédelmi követelmények teljesítését, ami csökkentené vállalatai költségeit. Át kell gondolnunk, hogyan válaszolnának arra, ha az ilyen lépések megváltoztatnák a versenyképesség feltételeit az európai piacon - figyelmeztetett.

Európában érzékeny értékláncok alakultak ki, amelyek biztosítják az egyes országoknak, hogy vállalataik hozzáadott értéket állítsanak elő. Ha ezeket láncokat vámhatárok szelik szét és a cégeknek új beszállítókat kell keresniük, az rendkívül bonyolult folyamat lesz, mert mindent újra kell szabályozni.