Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellár legfőbb brüsszeli szövetségese védelmére kelt Magyarország autoritárius miniszterelnökének, miután a viták kereszttüzében álló vezető nemrégiben kijelentette, hogy a liberális demokrácia korszaka véget ért. Ezzel a felütéssel indítja tudósítását a brit Independent internetes portálja Manfred Weber sajtótájékoztatójáról. Weber a német CDU politikusa, egyben az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője.

A brit lap szerint a nacionalista Orbán Viktor azzal az állítással indította zsinórban harmadik kormányfői ciklusát, hogy pártja 21. századi kereszténydemokráciával helyettesítette a zátonyra futott liberális demokráciát. Az Independent cikkében azt vélelmezi, hogy a magyar vezetés visszaszorította az emberi jogok érvényesülését és állami támogatással antiszemita kampányt folytat Soros György üzletemberrel szemben.

Ne tegyék

Webert kérdezték a magyar miniszterelnök megjegyzéseiről, amire azt választotta, hogy nem kellene ujjal mutogatni rá azt állítva, hogy "nem jó európai". Óvatosan kell bánni a szavakkal, mert különböző környezetben eltérő lehet a jelentésük.

Például ahonnan Weber jön, ott menekültekről beszélnek, ám Prágában, Pozsonyban vagy Budapesten illegális migrációként emlegetik a bevándorlást. Szerinte ezért fontos, hogy a felek beszéljenek egymással és megértsék a másikat, ami erre a kérdéskörre is igaz.

A CDU-s politikus szerint számos lehetőség van az előrelépésre, ám fontos, hogy a felek tiszteljék egymást, akárcsak a közösen vallott értékeiket. Ezekből az alapszabályokból egy kicsit sem szabad engedni. Az Independent emlékeztet arra, hogy az EPP pártcsaládban a Merkel vezette CDU/CSU a Fidesz partnere.

Bizonyíték?

A brit sajtóorgánum szerint Orbán Viktor védelmezése a legújabb bizonyítéka annak, hogy az EPP - az Európai Parlament legnagyobb politikai ereje, amelyhez Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is tartozik - pajzsot emel az Orbán rezsimjét érő bírálatok elé.

Tavaly több mint 1500 aláírással petíciót intézetek az EPP-hez, hogy zárja ki a Fideszt, mivel tagadja azokat az alapértékeket, amelyekre a pártcsalád identitása épül. Ennek azonban nem lett hatása. Emellett az EPP számos politikusa nyíltan bírálta Orbán Viktort és állást foglalt amellett, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát a pártcsaládban.

Végül az Independent megemlíti a budapesti parlament előtt lévő civiltörvényt, amely szájkosarat tenne a bevándorlókkal dolgozó civil szervezetekre és létében fenyegeti a civil társadalmat, valamint a kormánypárt bírálóit. A portál megemlíti a szervezet külföldi támogatásaira kivetendő 25 százalékos adót, amelyet az Index értesülése szint időközben kivettek a törvénytervezetből.

A fotó forrása: Pixabay