Az európai uniós csúcsértekezletre hangolódott német kancellár kardot rántott Donald Trump amerikai elnökkel és Európa populistáival szemben - vezeti fel az Angela Merkel megszólalásáról szóló cikkét a Bloomberg. Európa legbefolyásosabb vezetője a gazdasági protekcionizmus ellen, illetve a demokratikus intézmények mellett szállt síkra, felszólítva vezető kollégáit, hogy álljanak mellé ezekben az ügyekben.

A német parlamentben felszólaló kancellár azt mondta: azt akarja, hogy a szerdán kezdődő háromnapos csúcsértekezlet a sokpólusú világrend, a szabadkereskedelem melletti kiállásról szóljon. Ezek szerinte minden nemzetnek előnyösek. Ezzel utalt Trump "America First" jelszóval meghirdetett politikájára, amely azt sugallja, hogy az USA első embere szerint a világ nemzetei zéró összegű játszmát játszanak egymással a világgazdaságban.

Kicsi egyensúlyokból lesz a nagy egyensúly

Európával kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az eurótagállamoknak mindenekelőtt saját pénzügyi egyensúlyukat kell biztosítaniuk, ebből épülhet fel a közös rendszer. Ezzel Olaszországra utalt, amelynek kormánya felrúgva elődei ígéretét, nem a rendkívül magas államadósság csökkentését tekinti legfőbb céljának, hanem olyan kormányzati programok indítását, amelyek növelik a költségvetési hiányt.

Az európai populistáknak, akik kétkednek az európai integráció sikerében, azt üzente, hogy az euró bevezetését sikersztorinak tartja. Németország célja, hogy megerősítse a közös pénzügyi rendszert, amely képes lesz ellenállni a jövő pénzügyi válságainak. Egyben világossá tette, hogy kormánya csak egy olyan uniós intézkedéscsomagra hajlandó áldását adni, amely átfogóan megerősíti az eurózóna stabilitását.

A jövő májusi európai parlamenti választásokon szerinte az európai vezetőknek határozottan ki kell állniuk az demokrácia mellett. A háromnapos csúcs a brexit előkészítésének áttekintésével indul - Merkel úgy véli, hogy van esély egy kölcsönösen előnyös válási megállapodás megkötésére -, és az ázsiai és európai vezetők pénteki találkozójával zárul.

A fotó forrása: AFP Photo/John Thys