Több ezer menekült és bevándorló rekedt Görögországban, miután a macedón kormány megszigorította határai ellenőrzését - idézte az AP jelentését az ekathimerini.com hírportál. Az ország észak-déli autópályája mentén két napja több százan várnak a továbbutazásukhoz szükséges buszokra. Eközben szintén több százan érkeznek kompokon a görög szárazföldre a szigetekről, amelyeket Törökországból induló csónakokon értek el.

Korábban a pireuszi kikötőből buszokon vagy vonaton egyből az északi határnál lévő Idemeni településre vitték az érkezőket, ám a részleges macedón határzár miatt csütörtökre 2800-an torlódtak fel a térségben. A hatóságok az Athénból induló autópályán 40 buszt tartóztattak fel.

Kétszáz menekült, akik megrekedtek az ország közepén egy buszban, türelmüket vesztve gyalog indultak útnak. A csoportban sok gyerek és legalább egy kerekesszékes nő is volt. A rendőrség megállította őket, mire leültek az út szélén.

Pánikhangulat?

A jelentések alapján Görögország egyetlen hatalmas menekülttáborrá kezd válni - összegezhető a hírek tartalma, így nem meglepő, hogy nem csupán a bevándorlók szánják el magukat kétségbeesett lépésekre. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerdán telefonon kérte Angela Merkel német kancellárt, hogy járjon közbe a helyzet romlásának megelőzése érdekében - jelentette a Greek Reporter hírportál.

Ciprasz szerint fel kell gyorsítani a bevándorlás megfékezését szolgáló uniós erőfeszítéseket. Mindenekelőtt a tavasz vége helyett azonnal el kell indítani azt a NATO-járőrözést az Égei-tengeren, amelytől a Görögországot és Törökországot összekötő embercsempész-útvonalak elvágását várják. A kancellár megígérte, hogy segít.

A görög vezetés már-már pánikhangulatát mutatja Jánisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter kijelentése. Görögország nem lesz Európa Libanonja, az elárvult lelkek háza - fogalmazott egy csütörtöki uniós tanácskozás előtt, hozzátéve, hogy ha Európa nem segít a görögökön, akkor "egyoldalú lépéseket" tesznek gondjaik orvoslására. Azt nem részletezte, hogy az utóbbiak alatt mit ért.

Saját portálja előtt

A sietség Merkel személyes érdeke is, hiszen március közepén több német tartományban helyi választások lesznek, amelyek kimenetele, ha a kormánypártok visszaesnek, súlyos következményekkel járhat - írta a Bloomberg és a brit Telegraph. A kancellár asszony népszerűségi indexe a tavaly áprilisi 75 százalékról idén év elejére 46 százalékra esett, ami csak a bevándorlási válság megoldatlanságával magyarázható.

A német parlament csütörtökön elfogadta a bevándorlók ügyeinek kezelését megszigorító törvénycsomagot. Egyebek mellett felgyorsítják a menekültkérelmek feldolgozását, illetve az elutasított bevándorlók kitoloncolását. Az esetek egy részében megnehezítik a családegyesítéseket.

Felülvizsgálja

Merkel kijelentette, hogy az EU és Törökország rendkívüli közös március 7-ei csúcsértekezlete után felülvizsgálja a nyitott kapuk elvére épülő menekültpolitikáját. Ez hat nappal fogja megelőzni a tartományi választásokat. Az elmúlt hetekben 1300-ra esett a Németországba érkező bevándorlók száma az őszi 10 ezerről, ám a társadalomnak a tavalyi egymillió érkező után ez is sok lehet.

Riasztó adatok

A Bild megrendelésére készül múlt heti közvélemény-kutatás szerint a bevándorlásellenességgel kampányoló Alternatíva Németországért (AfD) párt Szász-Anhalt tartományban megelőzte a nagykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Pártot (SPD). Az előbbi 17 százalékon, az utóbbi 16 százalékon állt a 30 százalékkal vezető nagyobbik kormánypárt, a CDU után.

Még ijesztőbb lehet a kormányoldal nézőpontjából, hogy az AfD tavaly szeptember óta 12 százalékponttal növelte támogatottságát. Báden-Württenbergben a CDU csak egy százalékponttal vezet a Zöldek előtt, míg Rajna-vidék-Pfalzban a két tradicionális párt áll az élen 30-35 százalékos támogatottsággal. Az AfD várhatóan e tartomány parlamentjében is növeli képviselői számát.

Merkel számára a tartományi választások tétje az, hogy ha az AfD megerősödik, akkor pártjának alsóbb szintű vezetői bizalmi szavazást kezdeményezhetnek vele szemben.

Görög-osztrák összezördülés

Görögország visszahívta ausztriai nagykövetét "konzultációra" azt követően, hogy az osztrák kormány tíz balkáni ország részvételével konferenciát szervezett Bécsben a menekültválsággal kapcsolatban, ám Athénba nem küldött meghívót. Az egyeztetés célja az volt, hogy az érintett államok összehangolják a bevándorlással kapcsolatos intézkedéseiket. Az athéni vezetésnél kicsapta a biztosítékot Görögország távol tartása. A külügyminisztérium reagálása szerint nem lehet egyetlen ország nyakába varrni a menekültválság terheit.