Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kancellár a hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülésen azt mondta az MTI tudósítója szerint: mindenki tudta, hogy a kivonulás után nehéz helyzet alakul ki és a tálibok megpróbálnak majd előretörni, de senki sem számított arra a "lélegzetelállító sebességre", amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak előttük. Ez a sebesség tovább nőtt, amikor a politikai vezetők elhagyták az országot - jegyezte meg Angela Merkel.

Az utóbb hetek fejleményei "szörnyűségesek és keserűek", a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése "rettenetes emberi drámákhoz" vezetett, ezért folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek, elsősorban a menekültügyi főbiztosság (UNHCR) munkáját.

Ugyanakkor a katonai műveletek eredeti célja teljesült, hiszen kezdetük óta az ország nem az iszlamista terrorizmus bázisa. Így 2001 óta nem történt Afganisztánból kiinduló terrortámadás, és ez a német katonáknak is köszönhető.

Vannak látható eredmények is

Komoly eredményeket hozott a nemzetközi fejlesztési együttműködés is - mondta a kancellár, példaként említve, hogy a gyermekhalandóság húsz év alatt 50 százalékkal csökkent, a tíz évvel korábbi 20 százalékkal szemben már a lakosság csaknem 70 százaléka jut hozzá lakóhelyén vezetékes ivóvízhez, és a tíz évvel korábbi alig 10 százalék után az afgánok több mint 90 százaléka fér hozzá az áramellátáshoz.

Azonban az utóbbi hetek fordulata miatt most "a tálibok jelentik a realitást" az ázsiai országban. Ezt tudomásul kell venni és ebben az új helyzetben kell megőrizni minél többet az eredményekből. Ezért tárgyalni kell a tálib vezetéssel, de feltétel nélküli megállapodásokat semmi szín alatt nem szabad kötni - mondta Angela Merkel.

Három céljuk van

A német kormány így egyelőre három ügyre összpontosít. Az első a mentő művelet folytatása, a második az afgán lakosságért dolgozó ENSZ-szervezetek támogatása, a harmadik pedig a tárgyalás Afganisztán új vezetőivel - fejtette ki a német kancellár. A tárgyalások legfőbb közvetlen célja, hogy a katonai mentő műveletek befejezése után is legyen lehetőség megsegíteni a védelemre, támogatásra szoruló embereket.

A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjaik evakuálására. Tízezer embert akarnak kijuttatni az országból. A művelet központja a kabuli reptér, ahonnan a Bundeswehr egységei az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe menekítik őket. Onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba. Ez a Bundeswehr történetének legnagyobb evakuációs művelete.

Több ezer embert kihoztak

Angela Merkel a parlamenti beszédében ismertette, hogy több mint 4600 embert menekítettek ki. Majdnem minden másodikuk nő, és nemcsak német és afgán állampolgárok vannak közöttük, hanem emberek további 43 országból is.

A Bundeswehr a Bundestag ellenőrzése alá tartozik, műveleteihez parlamenti felhatalmazás szükséges. Az afganisztáni mentőakció engedélyezésére a tálib hatalomátvétel miatt nem volt idő, ezért a Bundestag a rendkívüli ülésen utólag adott felhatalmazást a küldetésre. A kormány javaslatát - miszerint a Bundeswehr legfeljebb 600 katonát mozgósíthat a legkésőbb szeptember végén lezárandó művelethez - 539 igen szavazattal, 9 ellenszavazat és 90 tartózkodás mellett fogadták el - írta az MTI.