Újra kell indítani az Európai Unió és az India közötti tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról - mondta Angela Merkel az indiai-német kereskedelmi kamara tanácskozásán. A két fél már folytatott egyeztetéseket, de a 2007-ben indított szabadkereskedelmi tárgyalások 2012-ben kudarcba fulladnak és megszakadtak.

Németország, amely India legnagyobb uniós kereskedelmi partnere, jó ideje szorgalmazza a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését. Indiában több mint 1700 német vállalatnak van érdekeltsége, és egy szabadkereskedelmi megállapodás minimalizálhatná a bizonytalanságokat, amelyekkel a német vállalkozók szembesülnek az indiai-német befektetésvédelmi egyezség lejárta, 2016 óta. Németország főleg gépeket, elektromos technológiát, fém- és vegyipari termékeket, autókat és autóalkatrészeket exportál a dél-ázsiai országba. A kétoldalú kereskedelem értéke tavaly elérte a 18,2 milliárd eurót.

A kancellár lehetőséget lát a nagyobb együttműködésre az egészségügy, a mezőgazdaság, a technológia és a klímaváltozás területén is, de Indiának csökkentenie kell a külföldi befektetéseket visszafogó bürokratikus akadályokat. A német kormány pedig meg akarja könnyíteni a szakképzett indiai munkavállalók németországi munkavállalását.

A súlyos légszennyezettséggel küzdő indiai fővárosban az együttműködés jó példájaként említette a kancellár, hogy Németország a következő öt évben egymilliárd euró értékben támogat olyan projekteket, amelyek keretében elektromos motorral hajtott autóbuszokat szállítanak indiai városokba dízelüzemű autóbuszok lecserélésére - írta az MTI.