Az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd eurós hitelkeretére, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára és az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euró keretösszegű garanciaalapjára építő első válságkezelő csomag révén gyorsan hatékony segítséget juttatnak a rászorulóknak, de a júniusi induláshoz egy sor teendő még hátravan, így a német törvényhozásnak (Bundestag) is dönteni kell az ügyben - közölte az MTI szerint Merkel.

A válságkezelés második szakaszában egy gazdasági helyreállítási, újjáépítési alapra lesz szükség, amely szorosan kapcsolódik a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetéséhez. Erről az Európai Bizottság készít javaslatot az Európai Tanácsnak - ismertette Angela Merkel.

A német kancellár tájékoztatóján azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, miszerint a videokonferencián egy ezermilliárd eurós alap felállítása került szóba, elmondta: nemigen tudni még, hogy miként alakulnak a gazdasági folyamatok, amikor majd enyhül a világjárvány, így például ismeretlen, hogy mennyire áll helyre a turizmus és miként változik az autóvásárlási hajlandóság, ezért korai konkrét összegekről beszélni, előbb adatokat kell gyűjteni és számításokat kell készíteni.

Mindenkinek világos, hogy nem csupán 50 milliárd euróról van szó, és az is mindenki számára egyértelmű, hogy létre kell hozni egy ilyen alapot a válság utáni fellendülés beindítására - mondta Angela Merkel.

Teljesen világos továbbá, hogy Németország az eddiginél jóval több pénzt fizet majd be a közös költségvetésbe, és támogatja az újjáépítési alapot, mert Németország csak akkor maradhat sikeres, ha "Európának jól megy a sora" - tette hozzá a német kancellár.

Az Európai Tanács első, március elején tartott videokonferenciáján még a világjárvány kezelésének orvosi, egészségügyi kérdései voltak a középpontban, március vége óta viszont egyre inkább a gazdasági hatások ellensúlyozása kerül előtérbe. A csütörtöki tanácskozás "barátságos megbeszélés" volt, és ugyan nem volt mindenben egyetértés, de az a közös meggyőződés, hogy a mindenkit sújtó járvánnyal csak együtt lehet sikeresen megbirkózni - mondta az MTI szerint Angela Merkel.