Ellentmondásnak tűnik, de mégis leginkább a társas érintkezés mellőzésével lehet segíteni a veszélyeztetett embereket, az időseket és a betegeket - mondta a gazdasági érdekképviseletek vezetőivel folytatott megbeszélése előtt tett  sajtónyilatkozatában Angela Merkel.

A szövetségi és a tartományi kormányok, a törvényhozás is mindent megtesz azért, hogy Németország "lehetőleg jól" átvészelje a járványt - mondta a kancellár.

60-70 százalékos fertőzöttséggel számolnak

Előzőleg a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler szokásos napi tájékoztatóján kifejtette: a vírus könnyen terjed, nincs ellene védőoltás és gyógyszer, és a lakosságban még nem alakult ki a terjedését gátló immunitás, ezért azzal kell számolni, hogy a következő egy-két évben a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Azonban az eddig regisztrált fertőzöttek között igen sokan vannak, akik észre sem vették a fertőzést, és végül úgy váltak immunissá, hogy nem voltak betegségtüneteik. "Minél több ilyen eset van, annál jobb" - mondta Koch. A kínai tapasztalatok alapján a fertőzöttek 80 százalékánál legfeljebb enyhe panaszokkal jár a fertőzés, és az esetek csupán 5 százaléka súlyos.

Lassítani kell a járványt

Ugyanakkor a járvány "terheléspróba" a német ellátórendszernek, és azt sem lehet kizárni, hogy olyan helyzet alakul ki, mint Olaszországban, ahol egyes kórházakban el kell dönteni, hogy két rászoruló beteg közül melyikük kaphat mesterséges lélegeztetést. Ezért fontos a járvány lassítása. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb súlyos állapotú beteget kelljen egyszerre kezelni a kórházakban. Csak így lehet elkerülni a rendszer túlterhelődését - fejtette ki az RKI vezetője. Szólt arról is, hogy hasznos módszer az iskolák bezárása és a látogatási tilalom az idősotthonokban.

Bezárták az iskolákat

Péntek estéig a 16 német tartomány közül 15-ben döntöttek arról, hogy hétfőtől nagyjából öt hétre felfüggesztik az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el. Az egyetlen kivétel Meckelnburg-Elő-Pomeránia, ott várhatóan szombaton hozzák meg ezt a döntést.

Az RKI péntek esti adatai alapján 3062 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez 693 esettel több az egy nappal korábbi 2369-nél. Az esetek legnagyobb részét - 936 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 8 ember halt meg, 4 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 3 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte több mint 132 ezer, a halálos áldozatoké megközelíti az ötezret. A járvány 123 országot ért el, súlypontja Európában van.