Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellár és pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble között voltak feszültségek a múltban és a befolyásos miniszter idén nyáron is kényelmetlen helyzetbe hozta főnökét, amikor kiderült, hogy tárcájánál a görög euró végével kapcsolatos terven dolgoznak. Kérdés, hogy a menekültválság ügyében mi a kettejük viszonya - kezdi elemzését a Bloomberg.

Ütköző pályára kerültek, amikor Merkel 2000-ben a CDU pártfinanszírozási botránya nyomán átvette Schäuble helyét a konzervatív párt élén, majd 2004-ben megakadályozta, hogy Németország - főként reprezentatív feladatokat ellátó - államfőjévé váljon.

A görög adósságválság legutóbbi mélypontján, júniusban kiszivárogtatták a sajtónak a berlini pénzügyminisztérium készülő tervezetét, amely szerint Görögországot "ideiglenesen" kiléptették volna az eurózából, amíg rendezi pénzügyi helyzetét. Miután a görögök erre képtelenek, ennek a forgatókönyvnek az elfogadása egyenlő lett volna a végleges Grexittel, miközben Merkel Európa szétesésétől tartva mindenképpen el akarta kerülni ezt.

Mi az ambíciója?

Schäuble nem tart haragot a kancellár asszonnyal szemben - állítja Hans-Peter Repnik korábbi parlamenti képviselő, a pénzügyminiszter barátja. Ismeretségük még egyetemista korukra nyúlik vissza. Talán 15 évvel ezelőtt érdekelte volna az ország első számú vezetői posztja, amikor nagyon sokan támogatták, hogy ő legyen Németország következő kancellárja, ám ma már más a helyzet - folytatja Repnik. Teljesültek az ambíciói, nagyon sokat elért az életében.

Egy dolog azonban a személyes ambíció, és egy másik az ország érdeke, illetve a konzervatív politikusok és szavazók hangulata, amely elvileg mégis arra késztetheti a 73 éves politikust, hogy a Merkel ellen lázadók élére álljon. Schäuble szigorú munkaerkölcs szerint végzi a munkáját - mondja ezzel kapcsolatban a régi barát. Vészhelyzetben vállalná az ország vezetésének felelősséget, de biztos vagyok benne, hogy nem akar kancellár lenni.

Jön a pártgyűlés

Ugyanakkor a pénzügyminiszter jelenleg Németország legnépszerűbb politikusa és leghosszabb ideje szolgáló parlamenti képviselője, ami hozzájárul ahhoz, hogy Merkel alternatívának tekintsék. Legalábbis ő kínálná a legjobb lehetőséget azoknak a konzervatív képviselőknek, akik akár addig is elmennének, hogy leváltsák Merkelt a menekültekkel kapcsolatos politika megszigorítása érdekében.

Egyikük nemrégiben azt mondta, hogy ha a kancellár továbbra is visszautasítja a népakaratot, amely a bevándorlás határozott korlátozása mellett van, akkor már az év vége előtt búcsút mondhat székének. Ennek a forgatókönyvnek a másik eleme, hogy a helyét Schäuble venné át - tette hozzá az illető, aki neve elhallgatását kérte a Bloombergtől.

Megjegyzésével arra célozhatott, hogy a CDU december közepi pártgyűlésén lemondásra kényszerülhet Merkelt, ha azt látja, hogy elvesztette pártja támogatását.

Nem üti ki a királynőt

Miután az óriási bevándorlási hullám nyomán csökkent a CDU/CSU pártszövetség támogatottsága - csak idén egymillió menekült érkezhet Németországba -, Schäuble sokak szemében egyfajta ígéret arra, hogy megfordítsa ezt a trendet. Az az esély, hogy átvegye a párszövetség és az ország vezetését elvileg a belső konfliktusok megoldásának kulcsa lehet. Vagy másként fogalmazva, úgy tűnik, az kancellár asszony politikai karrierjének folytatása pénzügyminiszterén múlik.

Merkelnek mindennél fontosabb, hogy a saját oldalán tudja Schäublét - mondja Jürgen Falter, a Mainzi Egyetem politológus professzora. Ugyanakkor Falter is úgy látja, mint Repnik, a régi barát: Schäuble nem akar úgy bevonulni a történelembe, mint aki letaszította trónjáról a királynőt (azaz a német jobboldal első nő, egyben egyik legsikeresebb kancellárját). Ezért ha a lázadók élére állítják a kérdést, akkor Merkel mögé fog állni.

Összhang

Az összhangot megkönnyíti, hogy a pénzügyminiszter - szemben a nyári görög üggyel - a bevándorlás kezelésében egyetért főnökével. Szerinte sem lehet lezárni Németország határait, a problémát a bevándorlók kiindulópontjánál, Törökországban és Szíriában kell kezelni - tudta meg a Boomerg egy olyan forrástól, amely mindkét politikus véleményét jól ismeri.

Az összhangot látszik alátámasztani, hogy Merkel magával viszi Schäublét a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 hét végi konferenciájára Törökországba. Ezen a tanácskozáson a résztvevő állam- és kormányfők feladata éppen az lenne, hogy jussanak valamire a szíriai polgárháború felszámolása és a bevándorlás kezelése ügyében.

Jó rendőr, rossz rendőr

A helyzetértékelés azonossága mellett azért van némi ellentét is Merkel és Schäuble között, mégpedig a válság belső kezelésében. Míg a kancellár asszony kerüli az összetűzést a nagykoalíciós partnerrel, a szociáldemokratákkal, pénzügyminisztere szeret szkanderozni velük. Még akkor is bevállalja ezt, ha így belső feszültséget generál a koalíción belül - tudta meg egy másik informátortól a Bloomberg.

Ezért támogatta Schäuble az elmúlt napokban, hogy szigorítsák a szíriai menedékkérők ügyeinek intézését. Ezzel kicsapta a biztosítékot a szociáldemokrata politikusoknál, ugyanakkor saját pártja keményebb fellépést követelő képviselői megtapsolták érte.

Végső esetben

A két vezető politikus együttműködését erősíti az is, hogy a CDU-n belüli lázadók valójában masszív kisebbségben vannak. Hiába vetette fel Hans Michelbach bajor képviselő, hogy ha Merkel nem akar szigorítani, akkor a CDU/CSU vezetőségének kell olyan törvényjavaslatokat készíteniük, és a parlamentben elfogadtatniuk, amelyek "jobb belátásra" kényszerítik a kormányt, kevesen támogatják. A pártszövetség 311 fős parlamenti frakciójában mindössze 60-an kritizálták nyíltan Merkelt.

Ha a dolgok igazán rosszra fordulnának, akkor kerülhetne át Németország vezetése Schäuble kezébe - véli Timo Lochocki, az USA German Marshall Fundjának tudományos kutatója. Ennek azonban kicsi a valószínűsége. Sokkal sanszosabb, hogy a válság lecsillapodik, azaz Merkel terve működni kezd: a problémát megfogják a keletkezésénél, s ezzel az érkezők száma jelentősen csökken a következő fél évben.