Az ENSZ a második világháború romjain jött létre, bár a világszervezet még távolról sem működik tökéletesen - mondta Angela Merkel egy bajorországi kampányrendezvényen emlékeztetett:

De úgy lerombolni valamit, hogy semmi újat nem építünk a helyébe, rendkívül veszélyes, és sokkal gyorsabban rombolhatja le a jelenlegi, békét szavatoló világrendet, mint ahogy gondolnánk - mondta a kancellár.

QP | Quality Placement

Merkel szerint továbbra is a multilateralizmus útját kell követni. A mostani amerikai elnök szerint a multilateralizmus nem ad megoldást a problémákra, velem ellentétben úgy hiszi, hogy csak olyan helyzetek lehetségesek, amelyekben egyetlen fél lehet csak nyertes.

Trump az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának általános vitájában kedden elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat". Kijelentette, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek. Cserébe elvárja, hogy más nemzetek "tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását".