Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nyugat-Balkán összes országának rendelkeznie kell az EU-csatlakozás lehetőségével - mondta a kancellár a montenegrói kormányfővel tartott tájékoztatóján. A csatlakozási folyamat kiinduló pontja "valamennyi ország területi integritása", előrehaladása pedig nem az államok méretétől vagy az időtényezőtől függ, hanem kizárólag a tagság feltételeinek teljesítésétől.

Az EU-s csatlakozáshoz le kell zárni a regionális konfliktusokat, a térség országainak fel kell hagyniuk a viszálykodással, hogy fenntartható legyen az EU-tagállamok közötti "koherens együttműködés" - közölte Merkel.

Montenegró esetében a legfontosabb feladatok közé tartozik a jogállamiság erősítése és a korrupció visszaszorítása - mondta Angela Merkel. 2010-ben kezdett csatlakozási tárgyalások már a részletkérdésekről, "nagyon konkrét" ügyekről szólnak.

A politikusok tárgyaltak a migrációról is, amellyel kapcsolatban Montenegrónak "nagyon fájdalmas tapasztalatai vannak". Németország és Montenegró "együtt harcol az illegális migráció ellen", így a találkozó egyik témája az volt, hogy minként járulhatnak hozzá közösen az EU külső határának jobb védelméhez.

Dusko Markovic hangsúlyozta, hogy országa a NATO-tagság elnyerése után továbbra is elkötelezett az EU-tagság megszerzése mellett, és fokozza a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. A podgoricai vezetés arra is törekszik, hogy elérje a "jogállamiság magasabb minőségét".

Németország kiemelten fontos tényező a Nyugat-Balkánon, méghozzá a térség valamennyi országának. Montenegró gazdasági fejlődésében is nagy szerepe van Németországnak - tette hozzá Dusko Markovic, további beruházásokra biztatva a német vállalatokat.

A montenegrói kormányfő mindenekelőtt az idegenforgalmat említette a gazdasági, befektetői együttműködés erősítésének lehetséges területeként, a német kancellár pedig elmondta, tárgyaltak arról, hogy miként lehet közösen előmozdítani a megújuló energiaforrások kiaknázásának ügyét - írta az MTI.

A kép forrása: Elvis Barukic/AFP