Angela Merkel sajtóhírek szerint visszautasította Theresa May kérését, hogy kölcsönösen garantálják a hazájukon kívül élő európai uniós állampolgárok jogait még azelőtt, hogy megkezdődnének a Brexit-tárgylások - írta a Business Insider. A brit miniszterelnök informális egyezséget ajánlott a német kancellárnak.

Milliók sorsa

A Nagy-Britanniában élő uniós bevándorlók, illetve az EU területén élő brit állampolgárok státusa kérdésessé válik azt követően, hogy a szigetország kilép az EU-ból, amit rendezni kell valamikor. Az Egyesült Királyságba több millióan érkeztek a munkaerő szabad áramlásának elvét kihasználva, az EU-ban 1,2 millió brit él.

A "reciprok" jellegű egyezséggel kapcsolatban azonban az időzítés a kulcskérdés. A júniusi brit függetlenségi népszavazás után az uniós vezetők többször világossá tették, hogy bármely részletkérdésről csak azt követően hajlandóak tárgyalni, hogy a londoni kormány az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelően benyújtja kilépési kérelmét.

Óriási nyomás

Ez megköti Merkel kezét, miközben Mayre irtózatosan nagy nyomás nehezedik azért, hogy megszabadítsa az unión belüli bevándorlókat (ide-odavándorlókat) a státusukkal kapcsolatos "rémes" bizonytalanságtól. A politikai paletta minden irányából nyomást gyakorolnak rá annak érdekében, hogy kivegye ezt az ügyet az alku tárgyát képező kérdések közül.

A gond az, hogy May korábban elzárkózott attól, hogy garantálja a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok státusát. Arra hivatkozott, hogy ha ezt megtenné, azzal szélesre tárná az ajtót azok előtt, akik a Brexit-tárgyalások várhatóan többéves időtartamát kihasználva akarnának bejutni az országba (mert az ország ekkor még az EU-tagja, így érvényben van a munkaerő szabad áramlásának joga).

Ne lebegtesse!

A nép azonban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nem osztja ezt az álláspontot. Az Independent nemrégiben publikálta az a felmérési eredményt, amely szerint a britek túlnyomó többsége azt akarja, hogy a kormány azonnal garantálja azoknak az uniós polgároknak a jogaik, akik a szigetországban élnek.

A BMG Research vizsgálata szerint az emberek kétharmada támogatná a garancia megadását izibe, ami biztonságot adna azoknak az EU-s polgároknak, akik jelenleg nem tudják, hogy Nagy-Britanniában élhetnek és dolgozhatnak-e a Brexit után. Ezt a lépést minden társadalmi rétegben és szociális csoportban támogatja a többség, egy kivétel van: a radikális függetlenségpárti Ukip szavazói ellenzik a garancia megadását.