Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ausztria bejelentette, hogy korlátozni kívánja a befogadott menekültek számát. Joachim Gauck német államfő a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy végül Németország is erre kényszerülhet. A bevándorlók előtt eddig nyitott északi határon Svédország megszigorította az ellenőrzést, a kelet-közép-európai uniós tagországok pedig továbbra is visszautasítják a menekültkvótákat.

Ezeket a híreket kapta az elmúlt napokban Angela Merkel német kancellár, aki kezd kifutni a bevándorlási válság megoldására rendelkezésére álló lehetőségekből. Akármerre fordul, ellenállással találja magát szemben, ami arra kényszerítette, hogy e heti bajorországi kiruccanásán időt kérjen helyi szövetségeseitől a helyzet rendezésére.

Ez a német tartomány fogadja a legtöbb menekültet, Merkel pártja, a CDU helyi testvérpártja, a CSU vehemensen lázad a kancellár nevéhez fűződő nyitott kapuk politikája ellen - emlékeztetett a Bloomberg abban a cikkében, amelyben Németország és Európa első számú vezetőjének helyzetét elemzi.

Eredmény kell!

Ez nem mehet így tovább örökké - szögezte le a lényeget Carsten Nickel, a Teneo Intelligence tanácsadó cég politikaikockázat-elemzője. Az elmúlt hetek, hónapok politikai villongásai után nehéz lenne még egy olyan nyarat menedzselni, mint amilyen a tavalyi volt.

Ezt a kancellár is érzi: szerdán világossá tette, hogy még egy hónapot ad a diplomáciai megoldásnak. Ennek az időszaknak az első eseménye a török miniszterelnökkel tartott pénteki berlini egyeztetése volt. Merkel és Ahmet Davutoglu a megbeszélés után megesküdött arra, az EU és Törökország is megteszi, amit tavaly vállalt - euró-milliárdokkal támogatja a menekültek törökországi ellátását, illetve lezárja nyugati határát. Az megállapodás végrehajtását a február 18-ai uniós csúcson vizsgálják felül.

Ezt követően kiderül, hoz-e valamilyen eredményt a szíriai menekültek helyzetéről február elején Londonban megrendezendő donorkonferencia. Barack Obama amerikai elnök német sajtóhírek szerint telefonon egyeztetett német kollégájával és számottevő segítséget ígért a helyzet rendezéséhez. Végül február 18-án lesz a következő EU-csúcs, napirendjén a Brexit elkerülését szolgáló brit reformjavaslatokkal és a menekültválsággal.

Van egy terve

Miután kudarcot vallott az a kísérlete, hogy rábírja az európai vezetőket a Németországra nehezedő bevándorlási nyomás megosztására, a kancellár feladta azt az elképzelését, amely szerint a menekülteket kötelező kvóták alapján szétosztották volna az EU 28 tagországában. Ehelyett azokra a partnerekre koncentrál, akik hajlandónak mutatkoznak az összefogásra - tudta meg a Bloomberg egy Merkel stratégiáját ismerő informátortól.

Az új terv kritikus eleme, hogy rábírja Törökországot nyugati határa lezárására, illetve arra, hogy visszafogadja az Európába érkezett menekültek egy részét. Ahmet Davutogluare miniszterelnökkel egyebek mellett a decemberben megígért 3,3 milliárd eurós uniós támogatásról is tárgyal.

Pillérek a tervhez

Eközben - valószínűleg nem függetlenül attól, hogy Kelet-Németországban nőtt fel - egyelőre keményen kitart amellett, hogy fenn kell tartani az Európa keleti és nyugati felét egyesítő schengeni határövezetet. A szilveszteri kölni szexuális zaklatások ugyan nehezítik a helyzetét, ám nincs kihívója pártjában. Az egyetlen szóba jöhető politikus, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter látványosan kiállt mellette a napokban.

Segítheti céljai elérését a német gazdaság stabil helyzete. A munkanélküliség rekord-alacsony. A fogyasztás bővül, a költségvetés 12,1 milliárd eurós többlettel zárta 2015-öt, ami a korábbi becslés duplája.

Fordul, ha kell

Merkel képes 180 fokos fordulatra politikájában, ha szükségét látja. A fukusimai atomerőmű 2011-es balesete után például feladva korábbi álláspontját a német atomerőművek bezárása mellé állt. A bevándorlás ügyében azonban még nem tart itt.

Néhány napja üzleti vezetők előtt elismételte álláspontját, miszerint ha Szíria szomszédai megbirkóznak több millió menekülttel, akkor az 500 milliós EU is el tud látni egymillió embert.

Halovány lázadás

A sajtó nagy hangon számolt be a héten arról, hogy a CSU 56 parlamenti képviselője mellett a CDU 50 képviselője is aláírta azt a levelet, amely a határellenőrzés megszigorítását követelte a kormánytól. Ez a 310 fős koalíciós frakció harmada.

Ugyanakkor Christian von Stetten, a "lázadók" egyike hangsúlyozza, hogy a petíció nem a kancellár ellen irányult. Csak egy "alternatív álláspont kifejezése volt" az üggyel kapcsolatban.

Öreg róka

Merkel tízéves kancellári tapasztalattal a háta mögött elég ravasz politikai machinátor ahhoz, hogy kezelje a helyzetet - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza. Helyzetét erősíti, hogy nincs kihívója az ország vezetésére sem pártjában, sem azon kívül.

Akik nem értenek egyet vele, azok is látják, hogy elmozdítása a hatalomból rontaná a CDU/CSU esélyeit a következő választásokon. Több kárt okozna, mint amit a menekültválság nehézkes kezelése okoz.