Nem csupán a legnagyobb kormánypárt, a konzervatív CDU, hanem elsősorban Angela Merkel kancellár szenvedett megszégyenítő vereséget a hét végén a Macklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott választáson, ami alapján sokan úgy vélhetik, az ő politikusi sikersorozata is elérkezett a végéhez. Pártja a harmadik helyre szorult az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németország (AfD) mögé.

Ugyan már!

Nagyot tévednek azonban azok, akik úgy vélik, hogy Merkel csillaga leáldozóban van. A hét végi szavazás csak még valószínűbbé tette, hogy elindul a 2017. szeptemberi országos parlamenti választásokon, mint a CDU kancellária jelöltje - kezdi értékelő cikkét a Bloomberg. Látszólag minden ellene szól. Az AfD éppen az ő nagyvonalú bevándorlási politikájának köszönhetően erősödött meg.

Merkel a szavazás előtt road show-ra indult a tartományban, kérte pártja támogatóit, hogy ne hagyják cserben a CDU-t, számos interjút adott - igaz, ezekben visszatérően elismételte, hogy nem bánta meg tavalyi döntését, amelynek eredményeként Németország megnyitotta kapuit a szíriai menekültek előtt.

Sehol senki

Nincs rivális, nincs alternatíva a porondon Merkellel szemben - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza. A CDU-nak és Merkelnek le kell nyelniük a békát, bízva abba, hogy az idő feledteti a fiaskót.

Igaz, hogy egy évvel azt követően, hogy a magyar vezetés a menekültek egy nagy csoportjának átengedésével kész helyzet elé állította Németországot, a CDU bajor testvérpártja, a CSU halvány lelkesedéssel támogatja a kancellár újraindulását posztjáért.

Ugyanakkor a CDU/CSU fő ellenfele, a szociáldemokrata SPD támogatottsága országosan történelmi mélységben van, és az AfD sem áll olyan jól, mint a kelet-német tartományban. A CDU minden közvélemény-kutatás szerint vezet. A tartományi választás legnagyobb vesztese is a baloldal, a zöldek és a neonáci párt (NDP).

Senkinek sincs jobb esélye egy évvel a választás előtt, mint Merkelnek - vonja le mindebből a következtetést Carsten Nickel, a brüsszeli Teneo Intelligence kutatóintézet elemzője. Ő a garancia arra, hogy a CDU nyerjen és a kormányképes koalíciót kössön. Így jelenleg a legjobb, amit tehet, hogy nyugodt marad és teszi a dolgát.

Majd megmondja

A kancellár egyelőre nem jelentette be indulási szándékát. Azt ígérte, hogy a CDU decemberi esseni kongresszusán világossá teszi a szándékait. Ez volt az a város, ahol 2000-ben először a párt első emberévé választották.

Igazuk lehet azoknak az elemzőknek, akik szerint a német választókat leginkább izgató kérdés ma az, miként érinti az országukat és személyesen őket Merkel nagyvonalú bevándorlási politikája. Ezt tette szóvá a tartományi választás másnapján Wolgang Bosbach, a CDU egyik befolyásos képviselője, hozzátéve ugyanakkor, hogy ez nem azt jelenti, hogy vitát kellene indítani a kancellár 2017-es választási indulásáról.

Nagy NEM

A legnagyobb példányszámban eladott német lapnak, a Bildnek adott interjújában megkérdezték a kancellár asszonyt, hogy megbánta-e bármilyen döntését bevándorlással kapcsolatban, beleértve azt is, ami rekordszámú menekült beengedéséhez vezetett 2015-ben. A válasz rövid volt: Nem. Annyit még hozzátett, hogy ma is úgy döntene, mint egy éve.

Gyengébb méreg

Ugyanakkor a berlini kormány az elmúlt időszakban kevésbé "menekültbaráttá" tette Németországot - emlékeztet Schmielding. Szerinte a CDU abban bízhat, hogy a Törökországgal kötött menekült-visszafogadási megállapodásnak (és a balkáni országok határzárának), továbbá a már az országban lévő bevándorlók kezelésének köszönhetően (egy részüket hazaküldhetik, más részük beilleszkedhet) veszít a menekültkérdés mérgező erejéből 2017 szeptemberére.