Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni kormány emberei hiába lobbiztak Berlinben annak érdekében, hogy informális kapcsolatot építsenek ki a német vezetéssel a brexittárgyalások megkezdése előtt - írja a Bloomberg minkét oldalról szerzett információkra hivatkozva. A brit próbálkozás ismét lepattant a németek ellenállásáról.

A tárgyalások előtt jelenleg folyik az úgynevezett bizalomépítés, amelynek célja, hogy közvetlenül megismertesse egymással az egyeztetéseken részt vevő feleket. Ebben az időszakban London újra és újra bepróbálkozott a nagyobbik német kormánypártnál, Angela Merkel kancellár konzervatív CDU-jánál, ám sikertelenül.

A hírügynökség információja szerint ezt tapasztalva megvizsgálták a lehetőségét, hogy a nagykoalíció kisebbik résztvevőjénél, a szociáldemokratáknál kilincselnek, ám a Martin Schulz, a párt vezetője - az Európai Parlament volt elnöke - még kevésbé hajlandó a kiskapuk nyitására, mint Merkel.

Halvány alkupozíció

A sikertelen próbálkozás jól mutatja, milyen kemény feladat vár a válási tárgyalásokon Theresa May brit miniszterelnökre, ha a június 8-ára kiírt rendkívüli választások után megtartja székét. Aligha talál olyan uniós tagállamot, amelyet rá tud venni, hogy az EU egységes álláspontjánál puhább magatartást tanúsítson Nagy-Britanniával szemben.

Ez nem fog változni akkor sem, ha a brit választók megerősítik a pozíciójában - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza. Nagy-Britannia alkupozíciója igen gyenge - fejtegette a szakértő. A júniusi választás megerősítheti a kormányfőt a belpolitikában, de nem ad neki több erőt az uniós tagállamokkal szemben. Az EU 27 maradék tagjától függ, milyen brexitet kínálnak Maynek és a briteknek.

Nem jó előjelek

Nem jó jel nekik, hogy az EU brüsszeli vezetése a napokban még keményebbé tette azt az állásfoglalás-tervezetet, amelyet a tagállamok kormányainak küldött. Ez tartalmazza majd azt a mandátumot, amely alapján az uniós delegáció tárgyalni fog a brexitról.

A dokumentum - amelyet az április végi EU-csúcson fogadhatnak el - immáron a korábbinál is határozottabban követeli a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak védelmét, illetve azt, hogy szigetország korábban vállalt kötelezettségei alapján fizessen lelépési pénzt a távozás előtt.

Ki fogják bírni

További rossz előjel brit nézőpontból Brigitte Zypries német gazdasági miniszter nemrégen tett kijelentése. E szerint a berlini kormány úgy látja, hogy a német gazdaság elég erős ahhoz, hogy elviselje nagy-britanniai exportpozícióinak romlását. Egy közvélemény-kutatás szerint a németek 88 százaléka nem akarja, hogy nagy engedményeket tegyenek a szigetországnak a válás során, 76 százalékuk nem számít arra, hogy a brexit komoly kárt okozna Németországnak.

Az európai országok kormányai általában pozitívan fogadták a brit választás hírét, mert az utat nyithat az előtt, hogy May a neki szóló friss felhatalmazás birtokában reálisabb elvárásokkal kezdjen hozzá a brexittárgyalásoknak.

Ugyanakkor a Merkel pártjához tartozó Norbert Röttgen, a német parlament külügyi bizottságának vezetője a rendkívüli szavazásban újabb bizonyítékát látja annak, hogy a brexit brit pártpolitikai meccsek játékszere.