Theresa May brit konzervatív politikus pártja konszenzusos jelöltjeként válhat Nagy-Britannia következő miniszterelnökévé. Neki kell elindítania azt a folyamatot, amelyben az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, s bár ez a feladat egyedülálló és kétségbeejtően nehéznek látszik, nem kapott 100 nap türelmi időt - derül ki a CNN Money pályképéből.

Akkor és most

Amint kiderült, hogy átveheti David Cameron helyét, azonnal akadtak jó emlékezőtehetségű emberek, akik elővették egy 2007-ben írott cikkét.

Ebben kifejti, hogy Gordon Brown munkáspárti miniszterelnöknek - aki hozzá hasonlóan szintén egy kormányzati ciklus közben, pártszavazást követően vehette át lemondott elődje, Tony Blair helyét -, nincs demokratikus felhatalmazása az ország vezetésére. A cikkből kiderül, hogy May szerint jobban tenné, ha előrehozott választásokat íratna ki.

Most másképp látja a dolgokat. Azzal indult a kormányfői posztért, hogy nem akar 2020 előtt előrehozott parlamenti választást kiíratni. Az ellenzék, így a Munkáspárt, éppen ezt követeli arra hivatkozva, hogy a Brexit győzelmét hozó népszavazás új helyzetet teremtett az országban.

Végigjárta a szamárlétrát

Theresa May az Anglikán Egyház egyik lelkészének lányaként látta meg a napvilágot a délkelet-angliai Eastbourne-ben. Állami és magániskolában is tanult, majd az Oxfordi Egyetem St. Hugsh College-éban földrajzi tanulmányokat végzett. Az iskolát 1977-ben végezte el majd a Bank of Englandnél helyezkedett el, ahol 1983-ig dolgozott.

További pénzügyi munkakörök ellátása után 30 évvel ezelőtt lépett be a politikába. Borítékok csomagolásával kezdte, majd tanácstag lett a Konzervatív Párt helyi szervezetében. Hiába próbált bejutni a parlamentbe 1992-ben és 1994-ben, majd végül a Londontól nyugatra lévő Maidenhead tory képviselője lett 1997-ben

Ugyanebben a városban 2010-ben laposra verte ellenfelét: több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a liberális demokratákhoz tartozó vetélytársa. Eközben 1999 és 2010 között a konzervatív árnyékkormány tagja volt. A párt hatalomra kerülésekor, hat éve belügyminiszter lett - ő az a brit politikus, aki ezt a posztot a leghosszabb ideig látta el.

Kihez hasonlít?

A Financial Times szerint May liberális konzervatív, aki leginkább Angela Merkel német kancellárhoz hasonlíthatunk. A CNN politikai szakszerzője, Robin Oakley munkamániásnak látja, aki nagyon komolyan veszi a feladatát. A mai brit politikában ő áll legközelebb a Margaret Thatcher miniszterelnök nyújtotta mintához.

A Cameron lemondása után kezdődött utódlási kampányban a "safe pair of hands" imázsával indult, azaz a megbízható politikusként jelentkezett, aki a rendkívüli munkát - a Brexit levezénylését és az elbizonytalanodott gazdaság gatyába rázását - hibátlanul el tudja végezni. Volt főnöke egyébként támaszkodott rá, de nem voltak barátok.

Mit támogat?

Az elmúlt években támogatta az azonos neműek házasságát, a jóléti juttatások lefaragását, az iraki és az afganisztáni háborút, az alapképzés tandíjának emelését, a parlament alsóházának létszámcsökkentését, a rendőrségi és bűnügyi megbízottak választását és a bevándorlási szabályok betartatásának szigorítását.

A legnagyobb vitát az elmúlt években azokkal a teherautóra szerelt, mozgó óriásplakátokkal váltotta ki, amelyeken - a vezetése alatt álló belügyminisztérium - azt tanácsolja az illegális bevándorlóknak, hogy menjenek haza.

A szöveg szerint úgyis letartóztatás és kiutasítás vár rájuk, jobb ha ezt megelőzik, amihez a megadott telefonszámon segítséget kaphatnak. Sokan idegengyűlölőnek tartották a fenyegető üzenetet.

Csendes élet

Theresa May 1980-ban ment férjhez Philip May brit bankárhoz. Egy konzervatív párti diszkóban ismerkedtek meg Oxfordban, tanulmányaik idején. Nincs gyermekük.

May a főzést és a sétálást jelöli meg legfőbb hobbijaiként. Egy újságcikkben leírta hogyan él együtt a cukorbetegséggel. Eszerint a betegség kezelhető, semmiben sem korlátozza az életében. Például egy svájci nyaraláson a férjével nagy sétákat tettek hegyekben. Bármi ehhez hasonlót megtehet és a munkáját is zavartalanul el tudja látni.