Az olasz statisztikai hivatal (Istat) csütörtökön közölte, hogy a második becslés szerint július-szeptemberben a bruttó hazai termék (GDP) szezonális és naptári hatással kiigazítva 1,0 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal bővült. Elemzők arra számítottak, hogy éves összehasonlításban 0,9 százalékkal, negyedéves szinten pedig 0,3 százalékkal növekedett az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága.

Az Istat felülvizsgálta és 0,1 százalékponttal felfelé módosította az éves szintű növekedésre megadott első, 0,9 százalékos, becslését. A harmadik negyedévben a belső fogyasztás, az állóeszköz-beruházások és a készletfelhalmozás egyaránt 0,1 százalékponttal járult hozzá a negyedéves összevetésű GDP-növekedéshez, a külkereskedelem viszont ballasztként nehezedett a gazdaságra, mivel az import értéke felülmúlta az exportét.

Tavaly az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, az idei elsőben 0,4 százalékkal, a másodikban pedig csak 0,1 százalékkal bővült a gazdaság az előző negyedévhez viszonyítva. Az éves szintű növekedés január-márciusban 1,0, április-júniusban pedig 0,8 százalékot tett ki.

Olaszország gazdasága három év recesszió után először tavaly növekedett, 0,7 százalékkal, alapvetően a kedvező külső körülményeknek köszönhetően, így az alacsony kamatkörnyezetnek, az euró gyengeségének és az olcsó kőolajnak. Az idei évre 0,8 százalékos növekedést vár a kormány, ami teljesíthetőnek tűnik.