Célegyenesbe fordult a Sberbank-ügy, sajtóhírek szerint a Magyar Bankholding veheti át a csődbe jutó vállalat hitelállományát, és az OBA-tagok is visszakaphatnak valamennyit a rendkívüli befizetéseikből - írja a Világgazdaság. Az ügy napokon belül eldőlhet, melyik pénzintézet veszi át a március elején végelszámolás alá került Sberbank 358,4 milliárd forintos hitelállományát,

Az továbbra is kétséges, „hazatér”-e az osztrák anyabanknál ragadt nagy összegű betét. Ez az a betét, amelynek hiánya a csődbe jutott Sberbank Europe után a magyarországi Sberbankot is magával rántotta. Visszaszerzése fontos lenne a kártalanítás során, hiszen a Sberbank végelszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) tájékoztatása szerint 211,6 milliárd forintnyi betétállományt még nem fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

A hitelezők május 3-ig jelenthették be a 100 ezer eurós limit feletti követeléseiket, de a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel. A Sberbank végelszámolásának jelenlegi szakaszában a befejezés és a hitelezők térülésének várható időpontja, mértéke nem prognosztizálható.

A Bécsből érkező betéttel a bankok is jól járhatnak, nem csupán a betétesek.  A napilap által megkérdezett elemzők szerint egyébként kevesen veszíthettek sokat a Sberbank csődjével, számos cég, például az építőiparban, amely orosz partnerekkel dolgozik együtt, közvetítő bankként használta a pénzintézetet.

 

A piaci szereplők akár azonnal felvásárolhatták volna a magyarországi Sberbankot, ebben az esetben pár nap múlva ki is tudtak volna nyitni a fiókok. Ez Horvátországban és Szlovéniában sikerült, piaci alapon meghirdetett versenyben átvették az ottani bankok működését, de Kandrács Csaba, a jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke azt mondta, a magyar fiókhálózat nemcsak likviditási, hanem szolvenciaproblémával is szembesült, ezért az átvétel itthon nem valósulhatott meg ilyen rövid idő alatt.