Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áremeléssel is járna a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) egyik javaslata, amellyel javítanák a hazai gyógyszertárak jövedelmezőségét - írja a Népszava. A gyógyszertárak jövedelmezőségét javító javaslatukban 17 milliárdos állami többletforrással és a lakossági térítési díj 3-4,5 milliárdos emelésével kalkuláltak. Ezt azzal indokolták, hogy tíz éve változatlan kiskereskedelmi árrést számolhatnak fel a támogatott készítmények után.

A patikák forgalmának 60 százalékát ezek a termékek adják. Most összesen körülbelül 52 milliárd forint az az összeg, amit a támogatott szerek forgalmazásáért a patikák kapnak. Az általuk javasolt új, sávos árréssel 73 milliárd forint jutna nekik. Ennek részeként a betegek számára átlagosan 3-120 forinttal drágulna egy doboz gyógyszer. 

A Covid-19-járvány, a háború, az infláció jelentősen növelte a gyártók és a nagykereskedők költségeit is. Emellett  hazai támogatási politikai is sújtja őket: 2008 és 2021 között a forgalomba lévő közfinanszírozott generikus gyógyszerek közül több mint 1600-nak átlagosan 20,5 százalékkal csökkent az ára. Az érintett készítményeket az európai piacon is csak annyiért tudták értékesíteni, amennyit azokért hazai biztosító fizetett, erre pedig a nem fenntartható piacokon termékkivonással tudnak csak reagálni.

A HGYSZ reagált a lapszemlénkre:

“A HGYSZ álláspontja szerint a gyógyszertárak megfelelő működtetésének biztosításához elengedhetetlen a gyógyszertári árrés módosítása. Az elmúlt 10 évben közel 200 gyógyszertár zárt be, főleg a kistelepüléseken, emellett az ágazatot jelentős munkaerőhiány is sújtja. A gyógyszertárak egyre nehezebben találnak szakembereket, ami a működtetés egyik legfontosabb feltétele. Ahhoz, hogy a gyógyszertárak biztosíthassák a lakosság számára a magas szintű egészségügyi szolgáltatást és a betegigényeknek megfelelően tudjanak készleten tartani gyógyszereket, mindenképpen szükséges a gyógyszertárak eredménytermelő képességének javítása. Ennek egyik szükségszerű következménye a lakossági gyógyszerárak mérsékelt növelése. Javaslatunk kidolgozása során kiemelten figyelembe vettük a lakosság teherbíró képességét, hogy az áremelkedés mértéke a betegek számára a lehető legkisebb legyen. Az áremeléssel érintett készítmények jelentős részének, 90 százalékának térítési díja javaslatunk alapján csak legfeljebb 3-50 forint között nőne dobozonként.”