Lengyelország területének csaknem 3,7 százalékán, azaz 1,15 millió hektáron termesztenek zöldséget és gyümölcsöt. A nagy ültetvényeken a gazdák szerint a szárazság nem annyira veszélyes a növényekre, mint a fagyok, de most a legfőbb gondot a koronavírus-járvány hatása okozza - írta a Business Insider Polska.

Az ültetés idején azon törik a fejüket a gazdák, honnan találnak dolgozókat, ha befejeződik a szezonmunkások keletről való beáramlása. Emellett attól tartanak, hogy az áruházak forgalma alacsonyabb lesz a járvány miatt, így nehezebb lesz eladni a terményüket. Lengyelországnak erős az európai pozíciója az alma-, a málna-, a ribizli-, a meggytermesztésben és elöl jár a burgonya, a cékla és az uborka termesztésében is.

A fagyok az idén pont akkor ártottak a legtöbbet, amikor a gyümölcsök érésük kezdeti stádiumában voltak. A helyzet a legrosszabb a völgyes területeken. Hogy ez mit jelent a cseresznye és a körte mennyiségére nézve, nehéz előre megjósolni, de azt hallani, hogy egy kiló cseresznye akár 50 zlotyba (4000 forint) is kerülhet. Tavaly az aszály jelentős termeléskiesést hozott Lengyelországban a zöldségek és a gyümölcsök terén. Az alma, a körte, a ribizli, a szilva és a cseresznye leszedésekor 20 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel előtte, málnából egyharmaddal lett kevesebb.