Mivel Romániában a kijárási korlátozásokat március második felében vezették be, az intézkedésnek a születések számára gyakorolt hatása december végétől mutatkozhatott volna meg, erőteljesebben pedig idén január és február folyamán - írja a Maszol. Több erdélyi város adatai azt mutatják, hogy a több hónapos összezártság nem fokozta, de nem is csökkentette a párok gyermeknemzési hajlandóságát.

A sepsiszentgyörgyi anyakönyvi hivatalban 2021 januárjában 149 újszülöttet vettek nyilvántartásba, míg a tavalyi év azonos időszakában 147, 2019-ben pedig 150 baba született. Februárban a szaporulat némileg csökken. Csíkszeredában az idei év első két hónapjában 193 újszülöttet anyakönyveztek, míg 2020 azonos időszakában 152-t, 2019-ben pedig 187-et. Megjegyzendő, hogy a születések száma normál körülmények között is ingadozhat. Szatmárnémetiben a városi anyakönyvi hivatal 334 születési bizonyítványt állított ki 2021 első két hónapjában, ami szinte azonos a tavalyi értékkel. Kolozsváron az idei év első két hónapjában kevesebb gyerek született, mint tavaly és tavalyelőtt.

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint mélyponton van a születések száma, száz év leforgása alatt soha nem született még olyan kevés gyerek Romániában, mint a 2020-as évben, amikor 12 százalékkal kevesebb újszülött jött a világra. Magyarországon is hasonló a helyzet, mint Erdélyben. A New Era Genetics cég 2020 őszén végzett közvélemény-kutatása során megkérdezett nők 12 százaléka mondta azt, hogy pár hónappal elhalasztották a gyermekvállalást a koronavírus járvány miatt, míg 65 százalékuk nem változtatott a korábbi döntésén.