A SIDS az egy év alatti csecsemők megmagyarázhatatlan halálozására utal, és általában akkor következik be, amikor a gyermek alszik. Sokan azt gyanították, hogy ezt a jelenséget az agy azon részének hibája okozhatja, amely szabályozza az alvásból való ébredést és a légzést. Az elmélet szerint ha a csecsemőnek alvás közben leáll a légzése, ez a hiba megakadályozza azt, hogy a gyermek felébredjen - kezdi posztját a Koronavírus vakcináció oldalon Dobson Szabolcs.

A sydney-i kutatóknak sikerült megerősíteniük ezt az elméletet a SIDS-ben és más ismeretlen okokban elhunyt újszülöttektől vett száraz vérminták elemzésével. Minden SIDS-esetből származó mintát összehasonlítottak egészséges csecsemőktől vett vérrel.

Azt találták, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után 2-3 nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg, mint az élő csecsemőknél és más, nem SIDS-es csecsemőhaláloknál. A BChE fontos szerepet játszik az agy izgalmi folyamatában, megmagyarázva, hogy a SIDS miért fordul elő általában alvás közben (úgynevezett kolinerg deficit) - idézi a tanulmányt a szakgyógyszerész.

Korábban azt mondták a szülőknek, hogy a SIDS megelőzhető, ha megfelelő óvintézkedéseket tesznek: a csecsemők hanyatt fektetése, a túlmelegedés elkerülése, valamint a játék és takaró gyermekágyból való eltávolítása a legfontosabb megelőző lépések közé tartozik.

 

Noha a biztonságos alvás továbbra is fontos a csecsemők védelmében, sok olyan gyermek volt, akinek a szülei minden óvintézkedést megtettek, de mégis meghalt SIDS-ben - írja Dobson, hozzátéve, hogy ezeket a szülőket óriási bűntudat töltötte el, hogy meg tudták volna-e akadályozni babájuk halálát.

A tanulmány vezető kutatója maga is érintett szülő

Carmel Harrington, a tanulmány vezető kutatója volt az egyik ilyen szülő, akinek mindössze annyit mondtak csecsemő kisfia halálkor, 29 évvel ezelőtt, hogy ez egy tragédia.

Azóta azon dolgozott azon, hogy megtalálja a SIDS okát, mind saját maga, mind az orvostársadalom egésze számára. Elmagyarázta, miért olyan fontos ez a felfedezés azoknak a szülőknek, akiknek babái SIDS-ben szenvedtek.

Ezek a családok immár azzal a tudattal, élhetnek, hogy ez nem az ő hibájuk volt

 - mondta.

A tanulmányban a kutatók azt írták: "Ez a megállapítás lehetőséget kínál a kockázatának kitett csecsemők azonosítására, és új utakat nyit a konkrét beavatkozások jövőbeli kutatása számára."

A SIDS-et tanulmányozó orvosok a továbbiakban valószínűleg szűrővizsgálaton fognak dolgozni, hogy azonosítsák azokat a babákat, akiknél fennáll a SIDS fokozott kockázata, és remélhetőleg így teljesen megakadályozhatják ennek bekövetkezését.

További részleteket itt és itt olvashat.