Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem hoz megnyugvást a görög válságban, ha többheti halogatás után az athéni kormány és az ország adósságainak magánhitelezői végül megállapodásra jutnak az utóbbiak követeléseinek jelentős csökkentéséről - derült ki abból az interjúból, amit Craig Ferguson, az ausztrál Antipodean Capital Management deviza hedge fund részlegének vezetője adott a Bloombergnek. A tárgyalások előbb-utóbb eredményesek lesznek ugyan - csak az a kérdés, hogy a pénzintézetek 65 vagy 70 százalékot veszítenek-e görög kötvényeik értékéből -, de ezzel csak annyit sikerül elérni, hogy Görögország GDP-hez viszonyított államadóssága "csupán" 120 százalék lesz.

Ez az arány még mindig azt mutatja, hogy az ország gyakorlatilag fizetésképtelen - mondja a szakember. A görög gazdaság jövedelemtermelő képessége továbbra is gyenge marad, a pénzellátás nem lesz kielégítő - például azért, mert a bankbetétek kitartóan csökkennek -, az adórendszer elhibázott, a GDP nem nő. A 120 százalékot akkor lehetne mérsékelni, ha az Európai Központi Bank (ECB) is vállalná a kezében lévő görög adósságok egy részének leírását, de az ECB vezetősége erről hallani sem akar. Így Görögország - akárcsak Portugália - továbbra is igen sérülékeny marad.

Amerikai mankóra támaszkodik az euró

Ferguson egyetért azokkal, akik szerint az euró azért nem gyengült eddig számottevően a dollárral szemben, mert az amerikai deviza viszonylag gyenge. A Fed legutóbbi bejelentését - miszerint 2013 helyett 2014-ig lényegében nullán tartja alapkamatát -, likviditáslöketként értelmezte a piac, ami újabb támaszt adott a dollár gyengeségének. Ez hasznos volt a tőzsdéknek, az árupiacoknak, de nem volt jó a dollárnak - véli a hedge fund menedzser.

Az európai gazdaság válsága miatt az euró gyengülni fog. Emellett szól például az, hogy Németországnak, mint a krízis legnagyobb anyagi terheit viselő donor országnak érdeke a közös európai deviza értékvesztése. Így tudnák ugyanis csökkenteni az erős euróárfolyamon megszerzett  források értékét, amelyeket a válságban lévő eurózónatagok rendelkezésére bocsátottak. A hedge fundok devizapozícióit is figyelembe véve Ferguson nem lát olyan forgatókönyvet, amely az euró erősödésére alapozna. Ezzel szemben a fokozatosan gyengülő, az euró/dollár paritás felé tartó árfolyamot valószínűsít.