Pénteki közleményében az európai uniós intézmény kiemelte: a gyors antigéntesztek fokozott használatát ajánlja az uniós tagállamoknak, a tesztek ugyanis - mint írták - az elkövetkező hónapokban is kulcsfontosságúak maradnak a járvány elleni küzdelemben még akkor is, ha a tagországokban december 27-től egységesen és általánosan megkezdik a lakosság beoltását.

A tagállamoknak a tesztelési kapacitás további megerősítésére kell törekedniük egyebek mellett a szakképzett ápolók és orvosok rendelkezésre állásának biztosításával. A gyors antigéntesztek érvényességének kölcsönös elismerése tekintetében Brüsszel úgy véli: a tagállamoknak ajánlott közös stratégiát kialakítaniuk az azonos minőség biztosítása érdekében. Létre kell hozniuk a jóváhagyott gyors antigéntesztek közös listáját, azt rendszeresen frissíteniük kell, továbbá vállalniuk, hogy a listán szereplő tesztek eredményeit kölcsönösen elismerik.

A szűrési kapacitás növelésére a bizottság két szerződést írt alá az amerikai Abbott, valamint a svájci Roche gyógyszeripari vállalatokkal, amelyek több mint 20 millió gyorsteszt beszerzését teszik lehetővé 100 millió euró értékben. A teszteket 2021 elejétől a tagállamok rendelkezésére bocsátják.

A Modernától is rendelt a Bizottság

A Moderna lapunkhoz eljuttatott közleményében jelentette be, hogy az Európai Bizottság további 80 millió adag Covid-19 vakcinát rendelt meg tőlük, így összességében 160 millió adag oltóanyagot vásárol a biotechnológiai vállalattól az EU.

A Moderna megerősítette, hogy az mRNA-1273 vakcina szállítása kontrolált körülmények között, 2 és 8 Celsius-fokon lehetséges, folyékony állapotban, ami azért lényeges, mert ezek ismertében könnyebbé válik a vakcina kiszállítása az egyes országokban az oltások helyszíneire. Ezek a hőfokon a vakcina 30 napig megőrzi a felhasználhatóságát.

A közleményből kiderült, hogy az USA-ban a gyógyszerfelügyeletet ellátó FDA tanácsadó testülete úgy döntött, hogy támogatja a Moderna Covid-19 elleni vakcinájának sürgőségi eljárásban történő engedélyeztetését és mielőbbi felhasználását az Egyesült Államokban.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy most már egyre inkább a vakcina leszállításának előkészületeire összpontosítanak, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) és más hatóságoktól pedig várják a jóváhagyást.