Nem túl kedves címet adott az Angela Merkel kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalását felvezető cikkének a Deutsche Welle: Orbán Viktor az EU keményvonalas hőse vagy gazember? A sajtóorgánum szerint miközben a magyar vezető német kollégája egyik leghangosabb bírálója, Berlinbe érkezett, hogy a migrációról beszélgessen Merkellel. Kompromisszummentes bevándorlásellenes fellépése a német konzervatívok favoritjává tette a magyar politiust.

Nem csomagolja be

Magyarország miniszterelnöke nem a bevándorlók rajongója és ugyanez a helyzet a gondosan megválogatott szavakkal is. Még 2015 szeptemberében kijelentette: felelőtlenek azok az európai politikusok, akik felkeltik bevándorlók reményeit azzal kapcsolatban, hogy Európában jobb életet találhatnak maguknak. Ezzel bátorítják ezeket az embereket arra, hogy mindent hátra hagyva, az életüket kockáztatva idejöjjenek. Ha Európa nem tér vissza a józan ész útjára, akkor eltűnik a süllyesztőben.

Orbán Viktor a bevándorlási válság csúcsán mondta ezeket nyilvánvalóan Merkelre is célozva. Ő volt az első európai vezető, aki pengés drótkerítéssel lezárta országa déli határát a bevándorlók előtt. Ezzel megerősítette keményvonalas imázsát. Karrierje korábbi szakaszában sokan elhitték, hogy liberális politikus, ám elfordult ettől, aminek egyik markáns jele kemény bevándorlóellenes fellépése.

Nem riad vissza a félelemkeltéstől, a migrációt trójai falónak minősíti, amely behozza a terrorizmus csíráit Európába. Mindenáron fenn akarja tartani Magyarország etnikai homogenitását és nyíltan fellép a "fajok keveredése" ellen.

Vihart kavart

Nem meglepő, hogy Orbán Viktor - megint csak szembe menve Angela Merkellel - hevesen ellenezte a bevándorlók szétosztását az EU-tagállamokban kötelező kvóták alapján. Ebből több bírósági ügy is lett, mivel ellenkezett egy uniós többségi határozattal. Brüsszel emiatt kötelezettségszegési eljárást is kezdeményezett Magyarország ellen.

Eközben a magyar hatóságok elismerték, hogy 2017-ben elkezdtek intézni 1300 menekültkérelmet, azaz nagyjából annyi emberrel foglalkoztak, amennyit az országnak kötelező kvótája alapján át kellett volna vennie a bevándorlási frontországokból - emlékeztet a Deutche Welle.

Ezzel együtt a magyar kormányfőnek erős a hazai és külföldi támogatottsága, például rendszeres vendége a bajor CSU rendezvényeinek. Jó viszonyt ápol Horst Seehofer pártelnökkel, a német kormány belügyminiszterével, aki az elmúlt héten olyan belpolitikai botrányt kavart, amelyben Dugovics Tituszként majdnem magával rántotta a politikai megsemmisülésbe kormánybeli főnökét, Angela Merkelt.

Ellentmondás

Végül a német sajtóorgánum felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor bevándorlóellenes kirohanásai és a valóság között éles ellentét feszül. Az 500 millió lakost számláló EU-ban összesen 2,3 millió menekült él, ami azt jelenti, hogy a lakosság 0,45 százalékát adják. Magyarországon ennél is alacsonyabb ez a mutató. Tavaly 3350 menekültkérelmet adtak be főként afgánok, irakiak és szíriaiak.

Közülük ezer kapott ideiglenes védettséget és 100 kérelmét ítélték jogosnak. Ők az országban maradhatnak és egy hónapig a magyar állam vendégszeretetét élvezhetik. Magyarországon hat menekült esik 10 ezer emberre, míg Németországban például 117/10 ezer ez a viszonyszám.

Mindezek ellenére

Mindezek ellenére Orbán Viktor hivatalos németországi látogatásának középpontjában a migráció kérdése áll majd - állítja a Deutsche Welle. A magyar miniszterelnök úgy fog tárgyalni erről német kollégájával, hogy egy 2017-es brüsszeli konferencián világosan hangot adott az ezzel kapcsolatos véleményének: Egy német problémával nézünk itt szembe, nem egy európai gonddal...

A fotó forrása: AFP