Orbán Viktor orosz politikája inkább pragmatikusnak, vagy cinikusnak tűnik - mondta Andrej Illarionov a washingtoni Cato Intézet munkatársa a Népszavának. Illiarionov 2000 és 2005 között Vlagyimir Putyin gazdasági tanácsadója volt, valamint Oroszország delegáltja a G8-as fórumokon, míg ma az orosz politikus egyik fő kritikusa.

A szakértő szerint Magyarország miniszterelnöke felmérte, hogy "extra hozadékokat remélhet", ha olyan időkben alakít ki jó kapcsolatot Putyinnal, amikor az orosz elnök elszigetelődik a nemzetközi politikában. Ugyanakkor úgy látja, hogy ez a számítás nem jött be: Magyarországon nem látni a gazdasági hozadékát annak, hogy Orbán közeledett Putyinhoz.

Illarionov szerint ebben szerepe lehet annak is, hogy az orosz gazdaság mára a híres brezsnyevi pangáshoz képest is rosszabb helyzetbe került. Akkor összességében 17 százalékkal nőtt a szovjet GDP, miközben az elmúlt 11 évben összesen 9 százalék volt a bővülés.

Az orosz szakértő szerint a NATO- és EU-tag Magyarország kormánya fontos információforrás lehet Putyinnak. A magyar és az orosz vezető találkozóin Putyin első kézből tudhatja meg, mi zajlik az EU és a NATO belső megbeszélésein. Egy külföldi vezető olyanokat mondhat el neki, amit senki más nem tudhat.