A szervezet értékelése szerint júniusban, most először a legfőbb belépési pont Európába Spanyolország volt, ahol a múlt hónapban 6400 embert regisztráltak. Ez eléggé előrelátható volt - jegyezte meg Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter, felidézve, hogy Spanyolországba tengeri úton 2016-ban 8072 ember érkezett, 2017-ben pedig már 22106.

Grande-Marlaska szerint nem létezik "hívó hatás", az emberek nem ezért jönnek, hanem menekülnek, "menekülnek az éhség, a reménytelenség elől, egy jobb életért kockáztatják az életüket".

A Földközi-tenger Európa külső határa, ezért a migrációs politika európai politika, ami európai megoldásokat követel - hangsúlyozta a belügyminiszter, aki szerint rövid- és középtávon fokozni kell az együttműködést a kibocsátó és tranzitországokkal, fenntartható módon kell segíteni a fejlődésüket.

A konkrét spanyolországi infrastrukturális intézkedéseket firtató kérdésre válaszolva elmondta: a dél-spanyolországi Cádizban fognak felállítani egy különleges központot, ahol a hatóságok és a civil szervezetek közösen el tudják látni az érkezőket humanitárius és jogi szempontból is, azonban részletekbe nem bocsátkozott ennek tervezett nagyságrendjéről vagy működéséről.

A kép forrása: Reuters.