Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, hogy eddig több mint 80 ezer ember menekült el az orosz légitámadások és az előrenyomuló szíriai csapatok elől a török határhoz Idlíbben. A török államfő csütörtökön még azt közölte, hogy 50 ezer ember tart Idlíben belül a török határ felé.

Ankara egymaga ezt a terhet már nem bírja el - hangsúlyozta a török államfő, akinek országában csak szíriai menekültből 3,7 millió tartózkodik a hivatalos adatok szerint.

Erdogan jelezte: egyeztetni fognak a Damaszkusszal szövetséges Oroszországgal, hogy véget vessenek az offenzívának. Hétfőn egy török küldöttség utazik Moszkvába emiatt - tette hozzá.

Egyre többen válhatnak földönfutóvá

A török elnök arra is rámutatott, hogy Idlíb tartományban mintegy 4 millió ember él, így a földönfutóvá válók száma tovább növekedhet, amennyiben az összecsapások folytatódnak. Erdogan a rengeteg elsüllyedt gumicsónakra emlékeztetve úgy vélte: ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy megismétlődjenek azok a jelenetek, amelyeknek a Brüsszel és Ankara közötti 2016. márciusi menekültügyi megállapodás előtt a világ tanúi lehetett. Ankara az egyezménnyel vállalta, hogy a Törökország területén élő menekültek ellátására nyújtott uniós támogatásért cserébe feltartóztatja az Európába irányuló migránsokat.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken jelenleg több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám 2016 márciusa óta. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt ezeken a szigeteken. Humanitárius szervezetek szerint drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban.

A Szíriai Intervenciós Koordináció nevű szíriai civil szervezet elnöke, Muhammad Hallaj vasárnap az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az Idlíbből menekülők a dél-törökországi Hatay tartomány Szíriával határos, Reyhanli körzetével szemben fekvő atmei, kahi, Deyr Hassan-i és Kefer Lusin-i táborokban, az idlíbi olajfaligetekben, valamint északabbra, a török ellenőrzés alatt álló Afrín, Azáz, el-Báb és Dzserablúsz városok alkotta sávban húzzák meg magukat.

Április vége óta folyik az offenzíva

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Hama és Idlíb tartományban a lázadók ellen. Az előbbi tartományt már csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők, az elmúlt hetekben, napokban azonban ismét Idlíbben fokozódtak a hadműveletek.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Törökország a szíriai polgárháborúban nem a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket, hanem a mérsékelt ellenzéki milíciákat támogatja.