Az eredeti 6,3 helyett 8,5 milliárd euróra emelkedett az olasz csizma orrában levő Reggio Calabriát a szicíliai Messinával összekötő függőhíd végleges projektjének értéke - jelentette be az építkezésért felelős Stretto di Messina társaság. A messinai szorosról elnevezett részvénytársaság vezérigazgatója Pietro Ciucci hangsúlyozta, hogy a beruházás majdnem felét, közel négy milliárd eurót piaci befektetőktől kívánják megszereznini a világon egyedülálló híd megvalósítására. A több mint három és fél kilométer hosszú híd a 2001-2006 közötti Berlusconi-kormány idején vált konkrét elképzeléssé és a jelenlegi tervek szerint az építési munka már a jövő év közepén elkezdődhet.

"Abszurd, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a kormány több mint nyolc milliárdot dob ki egy teljesen felesleges és a környezetre káros hídra" - hangoztatták az olasz Zöldek kétségbe vonva, hogy bármelyik olasz vagy külföldi befektető hajlandó lesz akár egy centet is költeni a Scylla és Karibdisz örvényei felett húzódó hídra.

Állami pénzből folytatódik a Mose velencei mobil zsiliprendszer építése is. A szigeteket elöntő tengerár ellen tervezett, több mint négy és fél milliárd euróra becsült beruházásnak eddig hatvanöt százaléka készült el. Az alapkövet Silvio Berlusconi dobta le a Velencével szemközti tenger vizébe 2003-ban és a Mosénak 2014-re kell befejeződnie. A római kormány a megszorító intézkedések bevezetésével egy időben úgy döntött, az idei év végéig 630 millióval finanszírozza a Mose folyatását, jövőre további 470 millióval, 2013-ban pedig 450 millióval.

Hatszázhetven millió euró európai uniós finanszírozáshoz jutott Itália, mivel június végén megkezdte a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszát, mely az ötös számú európai folyosó részét képzi. Szeptemberben azonban Rómának és Párizsnak az első alpesi alagutak költségeinek megosztásáról kell dönteni: az összesen 8 milliárdos kiadásból az Unió 2,4 milliárdot vállal. Az eredeti számítások szerint az olasz félre így 3,8 milliárd maradna, de Róma a költségek felezését sürgeti az 1,8 milliárdra tervezett francia hozzájárulás helyett.