Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rob Wainwright, az Európai Unió rendőri együttműködési szervezetének igazgatója - aki korábban a brit elhárításnál (MI5) a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni ügyosztályt vezette - a The Independent on Sunday liberális vasárnapi brit lapnak elmondta: az európai embercsempészet kiterjedtsége ma már megközelíti a kábítószer-kereskedelemét.

Az Europol 1500 menedékkérő, menekült és gazdasági migráns kikérdezéséből arra a következtetésre jutott, hogy a konfliktusövezetekből Európa felé útra kelők 90 százaléka fizetett szervezett bűnözői csoportoknak, fejenként átlagosan 3-6 ezer dollárt. Mivel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslései szerint tavaly több mint egymillióan indultak Európába, ebből "egyszerű számtani művelettel" kikövetkeztethető, hogy a szervezett embercsempész bandáknak 3-6 milliárd dollár bevételük származhatott a menekülthullámból.

Az embercsempészetre épült bűnözői hálózatok ma már a Szaharától délre fekvő országoktól Skandináviáig terjednek, több tízezer ember részvételével. Wainwright szerint az Europol csak tavaly 10 700 gyanúsítottat azonosított. Egy-egy menekült akár több különböző bandának és kénytelen fizetni. Sokan, akik például Szíriából indulnak Európa felé, már azért is fizetnek, hogy a biztonsági szolgálatok figyelmének felkeltése nélkül elhagyhassák az országot, utána esetleg hamis iratokat vásárolnak Törökországban, ezután pedig a Görögország felé vezető, gumicsónakokon megtett veszélyes tengeri útért is kénytelenek pénzt kiadni. Az is egyre költségesebbé teszi a migránsok számára az utazást, hogy Magyarország és számos más európai ország kerítésekkel zárja le határait.

Ha az idén is egy millió ember akar Európába jönni, akkor az embercsempészek szolgáltatásai iránti "természetes igény" hosszú távra megalapozza ennek a bűnözői szektornak a növekedési modelljét. Rob Wainwright szerint épp ezért kulcsfontosságú a görög hatóságok ellátása az érkező migránsok hatékony biztonsági szűréséhez szükséges technológiával, szakemberállománnyal és egyéb erőforrásokkal.