A világ legvagyonosabb rétegének, az emberiség mindössze egy százalékát kitevő globális elitnek a jövedelme az elmúlt két évben mintegy kétszerese volt annak, mint amennyit az összes többi ember keresett – állítja az Oxfam jótékonysági szervezet. 

A  jelentést a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) első napjára időzítette. Az Oxfam az egyre nagyobb globális szegénység csökkentése érdekében indokoltnak tartaná, hogy a multimilliárdosokat extra öt százalékos személyi jövedelemadóval sújtsák. 

Ezzel az adóemeléssel 1,7 ezer milliárd dollárt (628,2 ezer milliárd forint) szedhetnének be, ami kétmilliárd, mélyszegénységben élő emberen segíthetne – állítják.  Ezt ráadásul olyan intézkedések kombinációjával gondolják, mint az egyszeri „szolidaritási” adók, valamint a leggazdagabbak minimális kulcsának emelése.

A portfolio.hu hívja fel rá a figyelmet, hogy ezzel az Oxfam lényegében olyan megoldást javasol, amit a magyar kormány már alkalmaz. Magyarországon tavaly júliusban vezetett be a kormány különadót az élelmiszer-kiskereskedelem nagyobb szereplőire. Azt ugyanakkor megjegyzik, hogy az extraprofitadó is hozzájárulhatott az inflációhoz és legalább részben a vásárlókra hárították át. Magyarországon kívül egy ország, Portugália már kivetette a váratlan adót az energiavállalatokra és a nagy élelmiszer-kiskereskedőkre, köztük a szupermarket- és hipermarketláncokra. Az adó január elején lépett hatályba, és 2023-ban egész évben érvényben lesz. 

Davosban több mint 100 ország képviselője, köztük több mint 50 állam- vagy kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatja meg.

A fórum legaktívabb bírálója, az Oxfam szerint a globális elitbe tartozó milliárdosok gyakran csak „a szájukat jártatják”, és nem foglalkoznak a szegényeket érintő valódi problémákkal

„Amíg az átlagembernek a napi élelemszükséglet beszerzése érdekében is áldozatot kell hoznia, addig a szupergazdagok legvadabb álmaikat is megvalósítják” – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam vezérigazgatója.

Alig két év telt el 2020 óta, de már kijelenthetjük, hogy pénzügyileg ez minden idők legjobb évtizede a milliárdosok számára

– mutatott rá.

A The Survival of the Richest című jelentés szerint a globális elit összesen 42 ezer milliárd dollárt (15 400 ezer milliárd forint) keresett az elmúlt két évben. „A milliárdosok vagyona akkor is 2,7 milliárd dollárral (993,2 milliárd forint) növekszik naponta, amikor az infláció legalább 1,7 milliárd munkavállaló bérét emészti fel” – olvasható a jelentésben.

Az Oxfam ezúttal is jórészt az energia- és élelmiszerhiánnyal, valamint az életszínvonallal kapcsolatos égető kérdéseket helyezi a középpontba.

A jótékonysági szervezet statisztikái szerint 2022-ben az élelmiszer- és az energiavállalatok profitjukat több mint kétszeresére növelték, ezzel 257 ezer milliárd dollárral (94 700 ezer milliárd forint) gyarapították részvényeseik bevételeit. Emellett azt is megjegyzik, hogy a gazdag vállalatok a háborút ürügyként használják arra, hogy még nagyobb áremelkedéseket hárítsanak át.

A járvány, az egyéb konfliktusok, és nem utolsósorban az ukrajnai háború lényegesen visszavetett minket a szegénység, az éhínség, az oktatás és az egészségügy területén is, miközben a gazdagok csak még gazdagabbak lettek

 – hangsúlyozta Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter.

„Amennyiben nem javítunk az egyenlőtlenségeken a világban, úgy nem leszünk képesek leküzdeni ezeket a válságokat” – hangoztatta.

A ProPublica amerikai oknyomozó hírcsoport jelentésére hivatkozva az Oxfam azt állítja, hogy a világ leggazdagabb emberei közül sokan alig fizettek adót: Elon Musk Tesla-főnök 2014-2018 között mindössze 3,2 százalékos "valódi adókulccsal" szembesült, Jeff Bezos, az Amazon alapítója pedig kevesebb mint egy százalékot fizetett. Szemléletes összehasonlításként említenek egy ugandai piaci kereskedőt, aki az Oxfamnak dolgozik, nyereségének 40 százalékát fizeti adóban - közölte a jótékonysági szervezet.