A 77 éves cseh államfő, akit október 10. óta kezelnek a prágai Központi Katonai Kórházban, néhány órával korábban a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában azt mondta: teljesen normálisan érzi magát, mert nincs olyan nyomás alatt, mint korábban - írja az MTI tudósítója.

"Állapotom abból ered, hogy nincs étvágyam, és rossz az emésztésem. A kórházi orvosok lépései azt eredményezték, hogy most már teljesen normálisan érzem magam" - jelentette ki a rádióban Milos Zeman.

"Ami az étvágytalanságot illeti, az egyik jellemzője a máj megbetegedésének. Az étvágytalanság, a súlyveszteség az ilyen megbetegedés tipikus jellemzői" - magyarázta a neves orvosprofesszor. Igennel válaszolt a műsorvezető megjegyzésére, miszerint Zemannak májzsugorodása van. A májzsugorodásnak hosszú ideig nincsenek különösebb tünetei. "Ha jól tájékoztattak, akkor kórházi kezelése alatt az elnök alkoholt nem iszik" - tette hozzá a sebész, aki korábban a néhai államfőt, Václav Havelt is műtötte.

Pavel Pafko elmondta, hogy az államfő állapota kórházi kezelése alatt javult. Miroslav Zavoralra, a kórház igazgatójára és az elnök kezelőorvosára hivatkozva Pafko azt mondta, hogy Milos Zeman még legalább három-négy hétig kórházi kezelésre szorul.

Hasonlóan nyilatkozott a Právo című cseh napilapnak szombaton Tomás Zima, az orvosi konzílium elnöke. Szerinte az elnök egyelőre csak részben képes ellátni feladatait. "Kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy az elnök még nem képes teljes erővel dolgozni. Bizonyos dolgokat azonban elvégez. Minden tőle függ" - mondta az MTI szerint a Károly Egyetem volt rektora.

Jöhet a kormányalakítás

Nem lesz probléma Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének új kormányfővé történő kinevezésével - mondta pénteken Milos Zeman. Andrej Babis, a jelenlegi kormányfő már nem akarja tovább betölteni ezt a tisztséget. Mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb megalakulhasson az új kormány - mondta az MTI szerint az államfő.
Babis közölte: kormánya lemondását írásban közli az államfővel mindjárt azt követően, hogy befejeződik az új képviselőház alakuló ülése.