Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte: az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik. Ugyanakkor nem mondhatja el, hogy Milos Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Zavoral csak annyit jegyzett meg: Zeman krónikus betegségében léptek fel komplikációk. A cseh sajtó úgy tudja, az elnök cukorbajban szenved.

Milos Zeman délelőtt találkozott Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babis röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott. A kormányfő szombaton azt nyilatkozta, hogy találkozása az államfővel már korábban be volt tervezve, s annak közvetlenül nem témája a választási eredmény.

A Lidovky.cz hírportál megbízható forrásokból úgy értesült: a választási eredményről mégis szó esett a rövid találkozón, de Andrej Babis nem kapott megbízatást kormányalakítási tárgyalásokra. "Igen, ezt megerősíthetem. Ha ez megtörtént volna, akkor arról rendes úton tájékoztatást adunk" - erősítette meg az értesülést Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Ovcácek pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták.

Szeptember második felében a 77 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő.

Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta.

Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban.

A kormányalakítási tárgyalásokat Andrej Babis szombati bejelentése szerint szerdán kellett volna elkezdeni. A közszolgálati hírtelevízió viszont vasárnap úgy értesült, hogy a tárgyalások nem szerdán, de csak egy hét múlva kezdődhetnek. Mindez az államfő egészségi állapotának függvénye - jegyezte meg a televízió.