Az IMF Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottsága (IMFC) az ülés zárónyilatkozatában csalódásának adott hangot a szervezeti reform életbe léptetésének elmaradása miatt. A reformok bevezetését öt éve a Dél-Koreában tartott éves közgyűlésen határozták el. Az IMF szavazati reformja növekvő gazdasági súlyuk elismeréseképpen nagyobb beleszólást adna a döntésekbe olyan feltörekvő gazdaságoknak, mint Kína vagy Brazília. A reformok életbe léptetése eddig az Egyesült Államok ellenállásán hiúsult meg.

Az Egyesült Államok 17 százalék szavazattal rendelkezik, így meg tudja vétózni a fontosabb döntéseket, amelyek elfogadásához 85 százalékos szavazati többség szükséges.

A Limában összegyűlt pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök arra szólították fel az Egyesült Államokat, hogy "a lehető leghamarabb" ratifikálja a kvótáknak és a szavazati arányoknak a feltörekvő gazdaságok javára történő módosításáról 2010-ben elfogadott reformokat.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az év végre sikerül megszerezni az Egyesült Államok beleegyezését.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a dpa hírügynökségnek elmondta: amerikai hivatali kollégája, Jack Lew ígéretet tett rá, hogy minden tőle telhetőt megtesz az ügy kongresszusi keresztülvitele érdekében.